Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marina Iraniană desfășoară un exercițiu complex, pornind din Golf până în Oceanul Indian

METRO
nava bosfor

Marina iraniană va începe vineri un exerciţiu anual într-un perimetru pornind din Golf până în Oceanul Indian, a relatat joi televiziunea de stat iraniană, citat de France Presse, potrivit agerpres.ro.

Cristi Danileț anunță o revoltă FĂRĂ PRECEDENT a magistraților la adresa lui Tudorel Toader: 'Nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări'

'Exerciţiul se va desfăşura în apele strâmtorii Ormuz, în largul coastei Makran (o regiune care cuprinde sud-estul Iranului şi Pakistanul), în Marea Oman şi în nordul Oceanului Indian pe o suprafaţă de 2 milioane de kilometri pătraţi în decurs de trei zile', a specificat într-o intervenţie la televiziunea iraniană contraamiralul Hossein Khanzadi, comandantul şef al marinei iraniene.

Scopul acestor manevre la scară largă este de a 'evalua echipamentele, de a testa armele şi de a permite trupelor să se pregătească de o luptă adevărată', a adăugat înaltul responsabil militar, indicând fără mai multe precizări că la acest exerciţiu vor participa submarine, nave, elicoptere şi drone.

Denumite 'Vélayat 97', aceste manevre au loc într-o perioadă de tensiuni crescute pe care Teheranul le are, pe de o parte, cu SUA, care au o prezenţă maritimă puternică în regiune, şi pe de cealaltă parte cu Arabia Saudită, marele rival regional şi vecin al Iranului pe ţărmul sudic al Golfului.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), 35% din petrolul mondial tranzitează prin strâmtoarea Ormuz, singura poartă de intrare şi de ieşire din Golf pe mare.

La sfârşitul lunii noiembrie, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a pledat pentru consolidarea marinei ţării sale pentru a descuraja orice fel de atac inamic. 'Iranul nu are intenţia de a lansa un război împotriva nimănui', a spus el, potrivit site-lui oficial.

Potrivit informaţiilor difuzate la începutul lunii ianuarie în presa iraniană, marina Republicii Islamice se pregăteşte să lanseze la sfârşitul lunii martie o misiune de cinci luni în Oceanul Atlantic. Aceasta ar fi cea mai lungă misiune a flotei iraniene în ultimul deceniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.