Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mario Draghi: Relansarea economiei continuă, în pofida incertitudinilor politice

banca negocieri

Relansarea economiei zonei euro va continua în acest an, în pofida incertitudinilor politice care cresc la nivel mondial, a apreciat președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în raportul anual publicat luni de BCE, transmite Reuters.

"Incertitudinile politice vor persista, probabil, în anul 2017. Dar rămânem încrezători că relansarea economică, impulsionată de politica noastră monetară, va continua", afirmă președintele BCE. În ceea ce privește anul 2016, Mario Draghi crede că a fost unul bun pentru BCE, care a reușit să evite deflația și a susținut relansarea economică din zona euro. "Deși începutul acestei perioade a fost marcat de incertitudini economice, la sfârșitul anului economia era așezată pe cele mai solide baze de la declanșarea crizei financiare", susține Draghi, conform Agerpres.

În luna martie a anului trecut, BCE a reacționat la inflația extrem de scăzută prin majorarea programului de achiziții de obligațiuni, scăderea ratei dobânzilor și acordarea de credite cu dobânzi reduse băncilor. Intenția BCE era să injecteze bani în sistemul financiar și economia reală, pentru ca firmele și gospodăriile să se împrumute mai ușor pentru cheltuieli și investiții, ceea ce ar fi alimentat creșterea economică și inflația. În luna decembrie a anului trecut, economia zonei euro era suficient de sănătoasă pentru ca BCE să înceapă să își reducă achizițiile de obligațiuni de la pragul de 80 miliarde de euro pe lună stabilit în martie la 60 de miliarde de euro.

În lunile următoare, BCE ar urma să ia o decizie cu privire la o diminuare a programului său de relaxare cantitativă, în condițiile în care unele state membre, în special Germania, principala economie europeană, cer o normalizare a politicii monetare a BCE. În raportul anual publicat luni, Mario Draghi nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la viitorul politicii monetare a BCE, repetând doar că Banca Centrală Europeană va veghea la stabilitatea prețurilor în zona euro, în conformitate cu mandatul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.