Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Budăi a intervenit la buget: Precizări pentru una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale

Facebook.com
Marius Budai, deputat PSD

Indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi nu a fost transferată autorităţilor publice locale şi este plătită în continuare prin Ministerul Muncii, iar cea a însoţitorilor este începând cu anul 2000 în grija autorităţilor publice locale, dar achitată de Ministerul de Finanţe, a susţinut, miercuri, la dezbaterile pe buget, ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, care a apreciat că aceste categorii de persoane au fost folosite ca material politic, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluiri șocante în cazul falsului medic ginecolog. Ce a ieșit la iveală

"Observ cu regret că o categorie de persoane care sunt destul de lovite de soartă, şi anume persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, sunt folosite ca material politic şi este un lucru foarte foarte grav. În primul rând, indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi nu a fost transferată autorităţilor publice locale, acea indemnizaţie, alături de venitul minim garantat, este plătită în continuare prin Ministerul Muncii, şi anume prin agenţiile judeţene de prestaţii şi inspecţie socială. Este prima dezinformare. A doua: indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, asistenţilor personali, erau începând cu anul 2000 în grija autorităţilor publice locale, cu centralizare prin Ministerul Muncii şi cu achitare directă a sumei până la 90%, cum spunea bugetul, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice", a afirmat Marius Budăi în plenul comun al Parlamentului.

El a explicat că, dacă există probleme cu plata acestor indemnizaţii, este prevăzut în lege că intervine bugetul de stat.

"În execuţia bugetară a anului 2018, sumele plătite de către Ministerul Finanţelor, la centralizarea Ministerului Muncii, pentru plata însoţitorilor şi a asistenţilor personali, suma totală este de 4,96 miliarde lei (5 miliarde lei). Suma suplimentară prevăzută pentru suplimentarea bugetelor locale este de 10,2 miliarde lei. 5 vizavi 10. Vor fi sau nu vor fi bani? Dar şi aşa: această prevedere din articolul 5 alineatul 7 a legii bugetului pe anul 2019 este susţinută în continuare de prevederile articolului 6 alineatele 10, 17, 19 şi 20, care nu fac altceva decât să ne spună, în cascadă, că dacă vor fi anumite cazuri răzleţe unde primăriile, din reechilibrare, din rămânerea la dispoziţia primăriilor a unităţilor locale administrativ-teritoriale a 100% din impozitul pe venit, la echilibrările care vor fi făcute pe parcursul anului, dacă şi aşa vor fi probleme, e trecut în lege, negru pe alb, că intervine bugetul de stat şi rezolvă această chestiune. Mai mult de atât, alineatul 20 al articolului 6 spune că unităţi administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure cu prioritate aceste cheltuieli. E foarte trist că am ajuns să utilizăm şi să folosim politic oameni a căror soartă şi aşa este lovită destul de greu", a adăugat Budăi.

Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat, în plenul reunit al Parlamentului, transferarea cheltuielilor cu plata indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor lor către autorităţile publice locale.

"Ceea ce urmăriţi este subordonarea baronilor locali. Doriţi să le daţi mai mulţi bani, dar ca de obicei, fiecare cadou este un măr otrăvit, pentru că le daţi în cârcă mai multe cheltuieli decât pot duce şi de aceea au existat şi toate discuţiile cu ei. (...) Problema este victima colaterală pe care aţi ales-o, şi anume persoanele cu dizabilităţi şi asistenţii acestora, pentru că, dintre toate cheltuielile pe care le puteaţi muta la local, le-aţi ales pe acestea. (...) Asta este cea mai bună victimă pe care puteaţi să o găsiţi în toată România?", a spus Claudiu Năsui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.