Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Pașcan, președinte executiv al PMP, dă de pământ cu Klaus Iohannis: 'Să ne așteptăm oare ca să atacați la CCR și Ziua Națională a României?'

Captura facebook
Klaus Iohannis

Partidul Mișcarea Populară consideră că decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituțională Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon este o mișcare politică fatalistă, în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania.

„Ió napot kívánok, domnule Președinte, de Ziua Trianonului. Din păcate, ați ratat ieri șansa de a marca, printr-o declarație publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, asăzi ați luat decizia de a contesta la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon. Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României și evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat. Să ne așteptăm oare ca, prin similitudine, să atacați la CCR și Ziua Națională a României? Oare Ziua iei, promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităților naționale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?”, întreabă deputatul Marius Pașcan, președintele executiv al PMP.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

În același timp, PMP critică eliminarea, din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat, a unor evenimente definitorii pentru statul român modern. „Am aflat stupefiat că, pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie, au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Această decizie mi se pare inadmisibilă”, a mai afirmat Marius Pașcan.

PMP consideră că, în politică, există o linie roșie, care nu trebuie încălcată, cea a respectului față de adevărul istoric și față de valorile definitorii ale națiunii române. „Unii ar vrea să șteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generațiilor viitoare, să o facă pierdută sau în cel mai bun caz mistificată în detrimentul realității. Tot istoria a arătat însă că acest lucru nu este posibil”, a mai spus președintele executiv al PMP, după ce Klaus Iohannis a contestat la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.