Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mark Esper, secretarul american al Apărării: Statele Unite accelerează dezvoltarea de rachete hipersonice

The Military Times
Mark Esper

Statele Unite ale Americii vor intensifica eforturile pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, a declarat vineri Mark Esper, secretarul american al Apărării, în contextul în care Rusia a fabricat deja armament de acest tip, anunță MEDIAFAX.

"Departamentul american al Apărării aproape că a dublat investiţiile pe termen lung - aproape cinci miliarde în anul fiscal 2020 - pentru dezvoltarea de rachete hipersonice în următorii cinci ani. Bugetul pe anul 2021 va fi chiar mai puternic", a afirmat Mark Esper în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies), în Washington.

Citește și: Românii și-au pierdut răbdarea! Klaus Iohannis s-a panicat

Departamentul american al Apărării şi agenţiile afiliate, alături de Forţele Aeriene, Forţele Navale şi Forţele Terestre au intensificat semnificativ testele de zbor şi alte experimente hipersonice "pentru a accelera furnizarea acestor capabilităţi în toate formele destinate avioanelor militare cu mulţi ani înainte de termenul stabilit iniţial", a precizat Mark Esper, citat de NationalDefenseMagazine.org.

Administraţia Donald Trump va prezenta în februarie planul bugetar pe anul 2021.

Mark Esper a negat că există o cursă pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. "Nu văd o cursă a înarmării în adevăratul sens. Suntem mereu în competiţie pentru noi modele de armament, iar acesta este doar unul dintre ele", a subliniat şeful Pentagonului.

Rusia este singura naţiune care are rachete hipersonice, a declarat în decembrie 2019 preşedintele Vladimir Putin, avertizând că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard a devenit operaţională în decembrie 2019, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse din 2018.

Citește și: Dușmanul lui Liviu Dragnea revine în PSD! Despre cine este vorba .

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depăşesc de cel puţin 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenţionale ori nucleare. "Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât şi de cele viitoare", a afirmat Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.