Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maroc: Participarea unei artiste israeliene la un festival de jazz provoacă un scandal

operationworld.com
Maroc

Participarea unei cântăreţe israeliene la un festival de jazz din Tanger (nordul Marocului) a provocat reacţii de ostilitate în Maroc, unde mai multe voci au solicitat anularea concertelor acesteia, planificate pentru zilele de vineri şi sâmbătă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Filiala marocană a mişcării pro-palestiniene BDS a reacţionat puternic la participarea cântăreţei şi multi-instrumentistei Noam Vazana la Festivalul Tanjazz, unde aceasta era invitată a treia oară, după participările din 2012 şi 2013. 

Această mişcare de boicot a Israelului a atras atenţia asupra prezenţei în program a artistei născute în Ierusalim din părinţi de origine marocană, care "a servit în aviaţia sionistă (...)" şi care "afirmă că este o obligaţie pentru orice artist israelian să concerteze în jurul lumii pentru a da o imagine pozitivă statului de unde provine". 

"Este un soldat. Şi-a ales tabăra, acţionează într-o armată criminală. Nu putem accepta acest lucru (...), iar ei (organizatorii, n. red.) ar trebui să îi anuleze participarea", a declarat pentru AFP Khadija Ryadi, o cunoscută susţinătoare a drepturilor omului în Maroc. 

Intervievat de ediţia marocană a Huffington Post, directorul festivalului, Philippe Lorin, a descris controversa drept "ridicolă". "Noam Vazana este olandeză, locuieşte în Amsterdam. Aceasta nu este în mod particular o caracteristică a sionismului. Dar nu vreau sa intru în aceasta dezbatere ridicolă", a comentat el. 

Marocul, care nu are relaţii diplomatice oficiale cu Israelul, a găzduit până la sfârşitul anilor '50 o importantă comunitate evreiască, estimată la 250.000 de persoane. 

De atunci, acest număr a scăzut în mod constant, ca urmare a valurilor de plecări spre Israel şi Franţa, astfel că în ziua de azi comunitatea evreiască din Maroc nu depăşeşte 2.500 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.