Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul și Spania vor coopera mai strâns pentru reducerea imigrației ilegale

operationworld.com
Maroc

Marocul și Spania vor întări cooperarea în domeniul combaterii imigrației ilegale, terorismului și crimei organizate, a anunțat miercuri ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska Gómez, după o întâlnire cu omologul său marocan Abdelouafi Laftit, potrivit Reuters, potrivit Mediafax.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au avut loc în contextul în care, în ultimii ani, sute de mii de migranți au încercat în fiecare an să ajungă în Europa din Africa de Nord, mii dintre ei murind înecați. Valul de migranți din ultimii ani a dus la creșterea mișcărilor politice de extremă dreapta în Europa.

Colaborarea dintre forțele spaniole și cele marocane a dus la scăderea numărului de migranți care reușesc să ajungă în Spania, însă autoritățile din cele două țări consideră că se pot face mai multe în această direcție.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

Ceuta și Melilla, două enclave spaniole aflate pe coasta de nord a Marocului, sunt un magnet pentru africanii care își doresc să ajungă în Europa. Cele două localități sunt înconjurate de un gard înalt de șase metri, acoperit cu sârmă ghimpată.

Grande Marlaska a anunțat că Spania va înlătura sârma ghimpată, însă va înălța gardurile, pentru a îngreuna trecerea ilegală. El a mai spus că numărul migranților care au sosit în țara sa a scăzut cu 45% anul acesta față de 2018, însă Insulele Canare au înregistrat o creștere de 23% a sosirilor.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

Ministrul spaniol a mai adăugat că Madridul va coopera și cu unele state din Africa de Vest, precum Senegalul și Mauritania pentru reducerea numărului migranților.

Autoritățile marocane au împiedicat trecerea ilegală în Spania a 57.000 de migranți de la începutul acestui an, a anunțat săptămâna trecută Mustapha el Khalfi, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Rabat.

Guvernul spaniol a aprobat luna trecută alocarea a 32,2 milioane de euro pentru ca autoritățile marocane să poată să continue împiedicarea imigrației ilegale, iar Uniunea Europeană a promis un ajutor de 140 de milioane de euro în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.