Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul va construi cel mai mare stadion de fotbal din lume pentru a lua Spaniei finala din 2030

stadion dinamo nou

Spania, Portugalia și Maroc se pregătesc să găzduiască Cupa Mondială din 2030. Națiunea africană este hotărâtă să facă tot posibilul pentru a organiza finala. Un nou stadion de 115.000 de locuri și problemele de la Federația spaniolă ar putea face ca finala să nu se joace pe Bernabeu sau pe Camp Nou, potrivit mediafax.

Marocul vrea să profite de oportunitatea de a-i detrona pe spanioli, care sunt implicați într-un scandal propriu, și să își adjudece o finală pe care toată lumea fotbalului o dă ca sigură că se va juca pe pământ european.

Miercurea trecută, Unitatea Centrală Operativă (UCO) a Guardia Civil a efectuat o razie la sediul Federației Regale Spaniole de Fotbal în căutarea unor contracte presupus neregulamentare din ultimii cinci ani, perioadă în care Luis Rubiales a condus fotbalul spaniol.

Deși aceste nereguli nu amenință organizarea Cupei Mondiale, ele ar putea avea un impact asupra desfășurării celui mai așteptat meci, finala Cupei Mondiale FIFA.

Stadionul pe care Marocul intenționează să îl construiască pentru Cupa Mondială din 2030, pe care o organizează alături de Portugalia și Spania, este cu adevărat grandios. O capacitate de 115.000 de spectatori este punctul forte al contractului atribuit firmei de arhitectură Cruz y Ortiz, conform insidethegames.

Contractul pentru construirea a ceea ce va fi „cel mai mare stadion de fotbal din lume" a fost atribuit unei firme de arhitectură condusă de spanioli, chiar națiunea pe care Marocul speră să o întreacă.

Pe lângă arhitecții spanioli, „visul marocan" de a găzdui finala pe teren propriu va fi realizat de firma britanică Populous, care va proiecta și construi stadionul în colaborare cu firma franco-marocană Oulalous+Choi (O+C).

Mai sunt puțin peste șase ani până la Cupa Mondială, care va avea loc pentru prima dată pe trei continente, meciurile urmând să se dispute și în Argentina, Uruguay și Paraguay, pentru a sărbători 100 de ani de la prima ediție a Cupei Mondiale FIFA, care a avut loc în capitala Uruguayului, Montevideo.

Cupa Mondială din 2030 va fi o Cupă Mondială care va cuprinde meciuri în șase țări, pentru care Marocul va face un stadion amplasat la 38 de kilometri nord de Casablanca, pe un teren de 100 de hectare în orașul El Mansouria, în provincia Benslimane.

Stadionul va fi o structură de mari dimensiuni, sub un acoperiș mare de tip baldachin. Designul este inspirat de adunarea socială marocană cunoscută sub numele de moussem și are un buget estimat la 5 miliarde de dirhami (aproximativ 459 de milioane de euro).

Megastructura va fi cel mai mare stadion din lume, depășind stadionul Rungrado 1st of May din Pyongyang, Coreea de Nord, care va rămâne al doilea ca mărime, cu o capacitate de 114.000 de locuri.

Pe lângă capacitatea sa uriașă, stadionul va avea și o pistă de atletism, o piscină acoperită, un centru comercial și un hotel, îndeplinind toate cerințele impuse de FIFA pentru a găzdui acest eveniment fotbalistic, care a fost urmărit de 1,5 miliarde de telespectatori numai în timpul ultimei finale.

Cel mai mare stadion marocan de până acum este Mohamed V din Casablanca (67.000 de locuri), care va rămâne la puțin peste jumătate din dimensiunea noului stadion aflat la doar câteva minute distanță. Impozantul stadion va eclipsa stadionul renovat Camp Nou al Barcelonei, cu o capacitate de 105.000 de locuri, și Santiago Bernabéu al lui Real Madrid (84.744).

De asemenea, va depăși cu mult capacitatea stadionului Lusail din Qatar, care, la 18 decembrie 2022, a găzduit 88.966 de fani pentru una dintre cele mai memorabile finale din istorie dintre Argentina lui Messi și Franța lui Mbappé.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.