Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marşul naţionalist al drapelelor la Ierusalim provoacă temeri privind o nouă escaladare a violenței: 2.000 de polițiști, mobilizați

news.ro
Ierusalim Moscheea Alaqsa

Israelul se pregăteşte, marţi, pentru un marş controversat al drapelelor prin Ierusalim, pe fondul temerilor privind o nouă escaladare a violenţei în oraşul contestat, ceea ce a determinat o prezenţă de securitate masivă, relatează DPA.

Aproximativ 5.000 de naţionalişti de dreapta urmează să defileze prin Oraşul Vechi la Ierusalim fluturând steaguri israeliene albastru şi alb, în prezenţa a 2.000 de poliţişti, potrivit agerpres.ro.

Palestinienii văd marşul de după-amiază, ce trece prin cartierul musulman al Oraşului Vechi, ca o provocare.

Fatah şi Hamas, cele mai mari două organizaţii palestiniene, au lansat un apel pentru o "zi a furiei".

Armata israeliană a desfăşurat forţe suplimentare în Cisiordania, unde există un potenţial de răspândire a tulburărilor, potrivit ziarului Jerusalem Post.

Marşul este organizat de susţinătorii fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, care continuă să facă presiuni asupra noului guvern, condus de Naftali Bennett de la partidul pro-colonişti Yamina.

Fragila coaliţie formată din opt partide a fost învestită cu o diferenţă de doar un vot duminică, marcând sfârşitul erei Netanyahu, cel puţin pentru moment.

Există temeri cu privire la o nouă escaladare a violenţei din cauza marşului. Viceguvernatorul Autorităţii Palestiniene din Ierusalim Abduallah Siam a avertizat anterior faţă de o "explozie" în oraş, potrivit media locale.

Marşul trebuia iniţial să aibă loc pe 10 mai pentru a marca Ziua Ierusalimului, dar a fost anulat din cauza atacurilor cu rachete asupra oraşului lansate de Hamas la putere în Gaza, după ce tensiunile au crescut în regiune la sfârşitul lunii sfinte a musulmanilor Ramadan.

Lovituri aeriene şi atacuri cu rachete au urmat ciocnirilor violente în legătură cu accesul la situl sfânt din Ierusalim cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru evrei şi Sanctuar Nobil pentru musulmani. Furia palestinienilor a fost de asemenea provocată de evacuările forţate din cartierul Sheikh Jarrah al Ierusalimului de Est.

Israelul a capturat partea de est cu majoritate arabă a Ierusalimului în 1967. Palestinienii o văd ca pe viitoarea lor capitală, în timp ce Israelul revendică întreg Ierusalimul drept propria capitală.

În violenţele recente au murit 255 de persoane în Gaza şi 13 în Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.