Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martin Schulz, ales lider al social-democraţilor germani cu 100% din voturi

Martin Schultz

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar la alegerile din septembrie, a fost ales duminică preşedinte al Partidului Social-Democrat German (SPD) cu 100% din voturi, informează EFE şi DPA preluat de agerpres.

La congresul partidului din Berlin, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a devenit primul candidat postbelic la şefia formaţiunii care a obţinut unanimitatea delegaţilor SPD. "Consider că acest rezultat este începutul cuceririi Cancelariei", a declarat noul lider al social-democraţilor germani, la aflarea rezultatului. 

Schulz preia mandatul de la ministrul afacerilor externe, Sigmar Gabriel, care s-a aflat în fruntea partidului timp de şapte ani şi patru luni. La congresul partidului, Gabriel s-a pronunţat împotriva continuării guvernului de "mare coaliţie" după alegerile generale din septembrie. Actualul guvern de la Berlin este format dintr-o coaliţie între conservatorii creştin-democraţi (CDU) ai cancelarului Merkel, aliatul ei bavarez (CSU) şi SPD. 

În discursul său de adio, Gabriel a declarat în faţa celor peste 600 de delegaţi ai partidului că a fost de acord cu intrarea SPD într-o coaliţie în 2013 "deoarece SPD nu se află în politică doar pentru a arunca o privire şi pentru a nu se simţi confortabil". "Acum, oamenii vor o nouă revoluţie şi cu siguranţă nu doresc o continuare a marii coaliţii", a mai declarat el. 

Pe de altă parte, centristul Emmanuel Macron, unul dintre favoriţii scrutinului prezidenţial din Franţa, a fost aplaudat duminică de militanţii social-democraţi germani, entuziasmaţi de binomul pe care l-ar forma Macron şi Schulz în cazul în care ambii vor câştiga alegerile din ţările lor, relatează AFP. 

"Închipuiţi-vă: Emmanuel Macron devine preşedinte al Franţei şi Martin Schulz cancelar (al Germaniei); câte lucruri vom putea schimba în Europa!", a declarat Sigmar Gabriel. Perspectiva unui binom Macron-Schulz, lansată de vicecancelarul german şi şef al diplomaţiei, a fost aplaudată timp de 20 de secunde de militanţii social-democraţi reuniţi într-o sală din estul Berlinului pentru acest congres extraordinar. 

France Presse comentează că acest sprijin ar putea părea surprinzător în măsura în care SPD este în teorie un partid înrudit ideologic cu Partidul Socialist francez, care a desemnat un alt candidat, Benoît Hamon, care însă face campanie cu un program mult mai la stânga decât cel al social-democraţilor germani. Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, fondator al mişcării En Marche!, fost ministru în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande, este clasat în centrul eşicherului politic francez, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.