Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestirile unui chirurg din Liverpool care a scăpat din Gaza: 'Este sfâșietor, am plecat cu inima grea'

bbci.co.uk
hammad

Dr. Abdelkadar Hammad este medic chirurg la Spitalul Universitar din Liverpool și a ajuns în Cairo în această dimineață, după ce a  traversat joi punctul Rafah de ieșire din Fâșia Gaza, doctorul fiind unul dintre norocoșii care au reușit să lase în urmă infernul din enclavă.

Vorbind pentru BBC, Dr. Hammad a spus că i-a fost foarte dificil în ultimele patru săptămâni și că situația din teritoriul palestinian este deosebit de gravă. „La un moment dat, eram 20-25 de persoane care împărțeam o cameră”, povestește el.

Medicul a spus că a plecat ca parte dintr-un grup internațional eliberat din Gaza și că „a fost o mare ușurare pentru toată lumea că a putut lăsa acea situație teribilă în spate”.

El a declarat pentru BBC că oamenii se luptă pentru a-și asigura nevoile de bază, mâncare și apă, în Gaza.

„Într-o dimineață ne-am trezit cu țipete de la una dintre familiile din camerele de lângă noi, au primit un mesaj în care spunea că fiica lor a fost ucisă de un atac aerian în Gaza. Tatăl ei a spus: 'Asta este soarta noastră, ce putem face, toată lumea ne-a abandonat'', a spus el.

„Am o inimă grea despre ceea ce am lăsat în Gaza, despre pacienții mei, despre colegii mei. Ei rămân fără medicamente acum”, a adăugat doctorul.

Dr. Hammad a mai spus că a rămas legat de Gaza, unde a salvat vieți și i-a ajutat pe pacienții răniți și bolnavi. „Din păcate, ceea ce s-a întâmplat este sfâșietor”, a adăugat el.

Printre rachete

Chirurgul și-a petrecut ultimii zece ani vizitând Gaza pentru a efectua transplanturi de rinichi și pentru a pregăti medici locali.

Dr. Hammad a spus că în 20 de minute „totul s-a schimbat” pe măsură ce a început conflictul și au fost treziți de zgomotele de rachete.

„În timpul nopții și în timpul zilei putem auzi și simți loviturile aeriene și exploziile din jurul nostru în depărtare și uneori foarte aproape de noi. Deci, în amploarea lucrurilor în acest moment, dacă salvezi cinci oameni, dar în același timp mulți oameni sunt uciși, nu este genul de lucru pe care l-ai tolera. Dar, de asemenea, cred că situația în acest moment este scăpată de sub control. Nu sunt politician, sunt medic și scopul meu este să salvez vieți și chiar sunt disperat văzând atât de mulți civili, copii, femei din ambele părți au fost uciși”, a povestit el.

„Situația în acest moment este scăpată de sub control”, a mai povestit medicul.

Imagini din spitalele palestiniene aflate în epicentrul zonei de conflict:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.