Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturie ȘOCANTĂ în ancheta ROBOR. Chirițoiu ar fi zis că Ghețea l-a sunat să 'închidem investigația, că nu dă bine, pleacă băncile' / FACSIMIL

telefon

Fostul secretar general al Consiliului Concurenței, Vasile Șeclaman, a declarat la audierile din comisia economică a Senatului pe tema ROBOR, că a asistat personal la o discuție telefonică purtată de șeful instituției, Bogdan Chirițoiu cu Radu Cristian Ghețea, președintele Asociaței Române a Băncilor, în care Ghețea i-ar fi solicitat lui Chirițoiu să închidă investigația asupra băncilor implicate în fixing pentru că „nu dă bine, pleacă băncile”, se arată în Raportul final al anchetei parlamentare, document consultat de ȘTIRIPESURSE.RO.

Extrase din raport:

  • În cadrul audierii, Bogdan Chirițoiu a explicat că există înțelegeri între bănci care pot fi permise de lege, întrucât, în interpretarea sa, Legea Concurenței nuanțează și interzice doar înțelegerile care produc un efect nociv pentru piață. În acest sens, Bogdan Chirițoiu a afirmat că, deși a constatat că BNR a intervenit în piață cu scopul de a menține ROBOR-ul la valori scăzute, nu acesta a fost obiectul investigației Consiliului, care s-a rezumat strict la a investiga dacă cele 10 bănci participante la Fixing au făcut o înțelegere de tip cartel cu scopul de a majora valorile indicelui ROBOR.
  • În opinia lui Bogdan Chirițoiu faptul că BNR a intervenit să scadă nivelul ROBOR sub valorile dobânzii din extra-fixing a fost un lucru pozitiv. În interpretarea pe care Bogdan Chirițoiu a dat-o textului Legii concurenței., într-o situație ipotetică, dacă BNR ar interveni să crească valoarea indicelui peste nivelul rezultat în piață, în extra-fixing, atunci ar fi o înțelegere care ar dăuna economiei, deci una interzisă de lege. Acesta a explicat și faptul că intervenția BNR în stabilirea indicelui ROBOR este una firească întrucât acesta este rolul unei Bănci Centrale: să reglementeze piața în perioadele de criză. Faptul că în cele 3 zile analizate din octombrie 2008, nivelul ROBOR din Fixing era mult sub nivelul pieței este explicat de Bogdan Chirițoiu prin faptul că băncile resimțeau presiunea BNR, nu pentru că ar fi făcut o înțelegere cartelară. Din punctul său de vedere, băncile nu au greșit cu nimic prin faptul că șiau ascultat reglementatorul, ținând nivelul ROBOR-ului mai jos decât valorile pe care piața le dădea în extra-fixing
  • În declarația sa, Bogdan Chirițoiu explică că mail-ul transmis de Florin Cîțu, în care propunea o întâlnire cu trezorierii, nefiind de acord cu intervenția BNR de plafonare a ROBOR, a fost „o prostie spusă”, ce nu trebuie luată în considerare ca tentativă de înțelegere. În opinia Președintelui Consiliului Concurenței nici întâlnirea dintre trezorieri și reprezentanții BNR nu poate fi considerată ilegală iar băncile sunt nevinovate, fiind chemate de reglementator.
  • Referitor la modalitatea de calcul a ROBOR, prin raportare la cotații nu la tranzacții, Bogdan Chirițoiu este de acord că este chestionabilă decizia de a lega creditele în lei cu dobândă variabilă de un indicator superficial, mai ales că băncile tranzacționează cu precădere overnight. Acesta și-a argumentat opinia prin faptul că băncile cotează obligatoriu la trei luni deși de cele mai multe ori nu au nevoie să se împrumute la trei luni, de unde și lipsa tranzacțiilor efective la această perioadă.
  • Bogdan Chirițoiu a negat că cineva din exteriorul Consiliului ar fi exercitat presiuni asupra sa pentru închiderea investigației. Ulterior, în cadrul audierilor, Secretarul General a confirmat că a asistat la o discuție telefonică între Bogdan Chirițoiu și Radu Ghețea, în care acesta din urmă solicita închiderea investigației
  • Vasile Șeclaman a fost audiat în ședința desfășurată la data de 5 martie 2019, în calitate de fost Secretar general al Consiliului Concurenței, funcție pe care a deținut-o în prioada aprilie 2004 - mai 2015, incluzând astfel atât momentul deschiderii investigației cât și finalizarea acesteia (...)  Întrebat de membrii Comisiei dacă are cunoștință de vreo formă de presiune externă exercitată asupra factorilor de decizie din Consiliul Concurenței, astfel încât investigația să fie închisă fără aplicarea vreunei sancțiuni, Vasile Șeclaman dezvăluie că a asistat personal la o discuție telefonică purtată de Bogdan Chirițoiu cu Radu Cristian Ghețea, Președintele Asociaței Române a Băncilor, în care domnul Ghețea ar fi solicitat domnului Chirițoiu să închidă investigația. Declarația exactă a domnului Vasile Șeclaman: „În prezența mea a discutat și, după aceea, mi-a zis: „Uite, vezi, m-a sunat cu investigația cu băncile că s-o închidem, că nu dă bine, că pleacă băncile.” Zic: „Domnule, e păcat, pentru că i-am prins acum, i-am găsit cu..., din câte i-am auzit pe aici, cu dovezi și e păcat s-o închidem.”

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.