Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărul discordiei între Cîţu şi Nazare: Ministrul Finanţelor, remaniat din cauza taxării băncilor (surse)

Guvernul Romaniei
Alexandru Nazare

Premierul Cîţu a surprins pe toată lumea joi, 8 iulie, când a anunţat remanierea ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare. În contextul în care premierul susţine că economia creşte şi românii sunt mai fericiţi, demiterea de la Finanţe era greu de anticipat.

Potrivit unor surse politice, unul dintre motivele principale pentru care Nazare a fost remaniat este decizia taxării multinaţionalelor, luată la nivelul UE, în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). Premierul a fost deranjat de faptul că Nazare a fost de acord cu taxarea multinaţionalelor, deşi îi ceruse acestuia să voteze împotriva taxării, după ce a avut o serie de consultări neoficiale cu reprezentanţii băncilor, direct afectaţi.

Astfel, premierul şi-a văzut planurile date peste cap, după promisiunile făcute bancherilor că România se va opune taxării multinaţionalelor. Cîţu i-a cerut ministrului Nazare să întocmească o informare pe această temă. Dacă ministrul demis al Finanţelor susţine, potrivit unor surse, că a transmis informarea, echipa lui Cîţu susţine că documentul nu a ajuns la premier.

Florin Cîţu ar fi sperat să obţină susţinerea bancherilor inclusiv în cursa internă din partid, promiţându-le că nu vor fi taxaţi suplimentar, iar Nazare i-a stricat planurile. Ministrul Finanţelor risca să fie scos ţap ispăşitor şi dacă vota împotriva taxării la ECOFIN, aşa că a încercat să joace această carte în speranţa că premierul Cîţu va pierde competiţia internă din PNL şi el va rămâne la Finanţe şi după Congres.

Acestui motiv i se adaugă, potrivit unor surse politice, dorinţa premierului de a face jocurile la rectificarea bugetară pentru a-şi "cumpăra" fidelitatea primarilor PNL înainte de Congres, dar şi unele decizii luate de Nazare în minister, cum ar fi reinstalarea în funcţii a unor oameni "executaţi" de Cîţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.