Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Masacru în Cisiordania: Mai mulți israelieni au fost uciși sau răniți de un tânăr de 18 ani

thegazapost.com
Cisiordania palestinian operaţiune israeliană

Trei israelieni au fost ucişi şi patru au fost răniţi prin înjunghiere într-un atac terorist grav la o benzinărie din localitatea Ariel din Cisiordania. Teroristul palestinian, în vârstă de 18 ani, dintr-un sat din apropiere, avea permis de muncă pentru a lucra în zona industrială Ariel. El a fugit de la faţa locului şi a fost neutralizat ulterior. Armata verifică zona pentru a se asigura că nu există niciun alt atacator, a transmis corespondentul RRA.

Armata israeliană a anunţat că tânărul a atacat mai întâi oamenii la intrarea în zona industrială a coloniei Ariel, apoi a înjunghiat mai multe persoane la o benzinărie din apropiere. A furat o maşină, a intrat intenţionat cu ea într-un alt vehicul pe o autostradă din apropiere, a lovit o altă persoană, apoi a fugit pe jos.

Serviciul de paramedici Magen David Adom a precizat că doi israelieni au fost ucişi, iar alţi patru răniţi au fost transportaţi la spital în stare gravă.

Atacatorul ar fi fost împuşcat în cele din urmă de un soldat, iar trupele cercetau zona pentru a găsi alţi suspecţi. Un videoclip filmat de amatori şi difuzat de televiziunea israeliană părea să-l arate pe presupusul atacator alergând pe autostradă, apoi prăbuşindu-se la pământ după ce a fost împuşcat. Ministerul palestinian al Sănătăţii l-a identificat ulterior ca fiind Mohammad Souf, un tănăr în vârstă de 18 ani, din satul din apropiere, Hares.

Niciun grup nu a revendicat atacul, dar gruparea militantă Hamas, care conduce Fâşia Gaza, a spus că atacul a fost ”eroic”.

Acesta a fost cel mai recent atac dintr-un val de violenţe israeliano-palestiniene care s-au reaprins în acest an. Atacatori palestinieni au vizat civili israelieni, în timp ce forţele israeliene au procedat la percheziţii şi arestări care au alimentat tulburările din teritoriile ocupate

Premierul israelian Yair Lapid a transmis condoleanţe familiilor celor ucişi în atacul de marţi şi a spus că Israelul ”luptă împotriva terorii fără oprire şi cu forţă deplină. Forţele noastre de securitate lucrează non-stop pentru a proteja cetăţenii israelieni şi a distruge infrastructura teroristă de pretutindeni, tot timpul”, a transmis el.

Atacurile tot mai numeroase din acest an dintre forţele israeliene şi palestinieni, în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, s-au soldat cu moartea a cel puţin 25 de israelieni şi a peste 130 de palestinieni, 2022 devenind astfel cel mai sângeros an din 2006.

Israelul susţine că raidurile sale de arestări pe timp de noapte desfăşurate în Cisiordania – care au început după ce atacurile palestiniene au provocat moartea a 19 israelieni în primăvara trecută – sunt necesare pentru a desfiinţa reţelele militante într-un moment în care forţele de securitate palestiniene nu pot sau nu doresc să facă acest lucru.

Palestinienii spun că raidurile slăbesc forţele de securitate şi au ca scop consolidarea ocupaţiei care durează de 55 de ani impusă de Israel. Sute de palestinieni au fos arestaţi în astfel de raiduri, mulţi fiind plasaţi în ”detenţie administrativă”, ceea ce permite Israelului să-i reţină fără proces sau fără să fie puşi sub acuzare.

Israelul a cucerit Cisiordania în războiul din 1967, alături de Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza. Palestinienii doresc să obţină acele teritorii pentru întregirea statului independent pe care îl visează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.