DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Măsură luată de DGASPC Maramureș: pacienții ținuți în cuști la Sighetu Marmației vor fi transferați

Foto www.crj.ro
spital maramures custi

DGASPC Maramureș a început o cercetare administrativă la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației, unde CRJ a arătat că o parte din pacienți erau ținuți în cuști sau legați. Potrivit DGASPC, beneficiarii vor fi transferați în scurt timp în alte centre, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, transmis miercuri, instituția s-a autosesizat după situația semnalată de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ), potrivit cărora unii pacienți erau ținuți în cuști sau legați cu cârpe de paturi.

Autoritățile au demarat o cercetare administrativă la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmației.

„Cercetarea administrativă la fața locului, demarată marți seara, urmărește inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislația în vigoare privind contenționarea și izolarea, dar și programul de activități. Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor datorită condițiilor existente în spațiul utilizat temporar, au fost identificate locațiile, urmând ca beneficiarii să fie transferați în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureș din Sighetu Marmației și Vișeu de Sus”, se arată în comunicat.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

Reprezentanții DGASPC Maramureș au subliniat că transferul pacienților va fi realizat cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se, totodată, și personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în noile locații ale instituției.

„Conform raportului prezentat conducerii instituției de către șeful CRRPH Sighetu Marmației, beneficiarii izolați în spațiile de liniștire au grave probleme de comportament, prezentând agitații psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceștia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenționarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru și doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum și pentru a nu pune în pericol viața și siguranța celorlalte persoane cu dizabilități”, se mai arată în comunicatul DGASPC Maramureș.

De asemenea, în document se subliniază că restructurarea CRRPH Sighetu Marmației reprezintă o prioritate pentru DGASPC Maramureș încă din data de 14 februarie 2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoș Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranță pentru beneficiari și personalul de specialitate.

„În acest context, instituția noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmației, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuințe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilități de la CRRPH Sighetu Marmației. De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmației va funcționa și un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiștii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziției de la servicii de îngrijire de tip rezidențial în instituții de tip vechi către servicii la nivelul comunității”, se menționează în comunicatul DGASPC Maramureș.

Citește și: Așteptarea a luat sfârșit! Gabriela Firea a semnat- Investiție de milioane de euro în București .

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertiza, marţi, că în Sighetu Marmaţiei persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale sunt închise în cuşti, altele fiind legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de paturi, cerând intervenţia ministrului Sănătăţii.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că Direcţia de Sănătate Publică verifică, în limita competenţelor, condiţiile în care au fost ţinuţi pacienții cu dizabilităţi.

„Eu am înţeles că era un spaţiu temporar, dar îmi aduc aminte că inclusiv spaţiile care se utilizează temporar pentru o activitatea medicală trebuie să fie autorizate şi trebuie să fie ocupate cu acordul DSP. Verificăm aceste lucruri”, spunea ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.