Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri de securitate speciale la Târgu Mureş: Se anunţă un marş neavizat de Ziua Libertăţii Secuilor

Circulaţia rutieră a fost restricţionată joi pe unele străzi din municipiului Târgu Mureş, după ce Asociaţia Siculitas, condusă de Izsak Balazs, liderul auto-intitulatului Consiliu Naţional Secuiesc, a anunţat că va organiza un marş pe străzile oraşului şi un miting de protest, deşi autorităţile locale nu au avizat nicio activitate de acest gen.

Potrivit postărilor de pe reţelele de socializare, la comemorarea organizată de Ziua Libertăţii Secuilor, care va fi urmată de un 'marş şi miting pentru autonomie şi regionalizare şi de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României', sunt aşteptate să sosească în jur de 40.000 de persoane. La manifestarea de la Târgu Mureş şi-au anunţat participarea, printre alţii, europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene (European Free Alliance - EFA), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc, precum şi liderii unor organizaţii politice maghiare din România.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş a anunţat că va asigura măsuri de ordine şi siguranţă publică cu ocazia 'manifestării publice declarată privind comemorarea secuilor martiri', care va fi organizată la circa 3 kilometri de centrul oraşului. 'Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş, în cooperare Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş şi cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona de desfăşurare a adunării publice, respectiv Monumentul Secuilor Martiri din municipiul Târgu Mureş, dar şi pe traseele de afluire/defluire înspre şi dinspre monument. Adunarea comemorativă va avea loc începând cu orele 16,00 la Monumentul de pe str. Secuilor Martiri. Pentru buna desfăşurare a activităţilor comemorative, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş recomandă tuturor participanţilor să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente', precizează un comunicat de presă al Grupării de Jandarmi Mobilă (GJM) Târgu Mureş.

GJM Târgu Mureş a precizat că organizatorul are obligaţia, potrivit legii, să se încadreze în solicitarea iniţială declarată şi, totodată, să-şi asume toate obligaţiile legale ce îi revin pentru prevenirea oricăror incidente care ar putea afecta ordinea şi siguranţa publică. Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat că marşul anunţat de Asociaţia Siculitas pentru joi, la Târgu Mureş, nu este autorizat, întrucât declaraţia prealabilă depusă de organizatori în urmă cu un an face obiectul unui dosar aflat în recurs. 'Asociaţia Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu Mureş pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu Mureş care nu i-a mulţumit, s-au adresat instanţei, instanţa s-a pronunţat - dar trebuie menţionat că a fost în primă instanţă - dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primăria a făcut recurs şi ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunţare definitivă şi irevocabilă a instanţei. Din punctul meu de vedere, Asociaţia Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar dacă intenţionează să mărşăluiască prin Târgu Mureş, acel marş va fi neautorizat', a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Lucian Goga.

Organizatorul principal al manifestării, Izsak Balazs, a susţinut însă că deşi primăria a atacat cu recurs hotărârea favorabilă obţinută în primă instanţă de Asociaţia Siculitas (care este suspendată de drept până la finalizarea procesului), va organiza totuşi comemorarea, dar şi marşul prin oraş, de la Monumentul Secuilor până în centrul municipiului, şi un miting în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş. Atât prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, cât şi primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, au făcut o serie de apeluri la calm şi au îndemnat populaţia să evite orice acţiuni care ar putea provoca tensiuni şi ar plasa municipiul 'în zona conflictelor şi a dezbinării'. Măsurile speciale luate de autorităţi vin pe fondul evenimentelor din data de 10 martie 2014, când o parte a participanţilor la manifestarea de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureş, organizată de Asociaţia Siculitas, identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate (HVIM) din Harghita şi Covasna, au comis acte antisociale după ce au pornit într-un marş neautorizat prin oraş. Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, unii participanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

După aceste incidente, o serie de membri ai formaţiunii ungare Jobbik şi ai Gărzii Magiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzaţi, unii primind interdicţie de a mai intra pe teritoriul României. În anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, însă nu a mai acordat aviz pentru un marş prin oraş. Din acest motiv manifestarea a fost anulată, iar Asociaţia Siculitas a depus o declaraţie prealabilă pentru organizarea în 2016 a manifestării, care este pe rolul instanţei de judecată, anunţă Agerpres.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.