Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri dure și în administrația locală: șomaj tehnic și/sau program redus de muncă. George Scripcaru, primar Brașov: Luăm măsuri acum ca să ne salvăm

Linkedin
somaj

Situația economică și sanitară din țară generată de măsurile luate pentru eficientizarea luptei împotriva răspândirii noului tip de coronavirus devine din ce în ce mai complicată. Primul atins a fost sectorul privat, dar acum situația devine presantă și în zona administrației, mai ales a celei locale.

După deciziile anunțate deja de administrația din Drobeta Turnu Severin, a venit acum rândul Primăriei Brașov să anunțe măsuri în cadrul administrației și instituțiilor economice subordonate pentru a putea rezista și supraviețui situației cu care se confruntă țara.

Vezi și: Raed Arafat vorbește despre ȘANTAJ: 'Lumea nu a vrut să creadă așa ceva'

Primarul George Scripcaru a anunțat printr-un comunicat de presă Șomaj tehnic sau program de lucru redus pentru angajații primăriei și ai instituțiilor din subordinea Consiliului Local.

,,Având în vedere modul în care evoluează această pandemie, dar și impactul pe care îl are asupra economiei, în ultima perioadă am avut o serie discuții cu sindicatul, cu colegii din primărie și din instituțiile din subordinea Consiliului Local, pentru a  identifica cele mai bune soluții pentru angajați.

Asta, în condițiile în care o parte dintre ei nu mai pot să își desfășoare activitatea, în cazul altora activitatea este mai redusă și, în același timp, trebuie să îi protejăm pe oameni împotriva răspândirii coronavirusului.

Într-o primă etapă, toți angajați care aveau zile de concediu restante din anul 2019, au trebuit să și le efectueze, toți cei care aveau ore suplimentare, acestea nu au fost plătite, ci s-au compensat cu timp liber. Cei care au dorit să stat cu copii acasă, au făcut acest lucru. Am introdus sistemul de telemuncă.

Acum am ajuns într-o altă etapă, în care, pe lângă aceste măsuri, trebuie să mai introducem altele noi. Trebuie să ținem cont și de faptul că, în urma analizei pe care am facut-o cu Direcția Fiscală și Serviciul Buget, încasările la bugetul local vor fi reduse, astfel că această reducere va afecta și bugetul de cheltuieli privind salariile. Pentru a face față acestei reduceri, trebuie să luăm măsuri din timp, astfel încât să ne asigurăm că vom putea să plătim salariile până la sfârșitul anului, iar angajații să nu își piardă locurile de muncă.

Astfel, având în vedere prevederile OUG nr. 32/2020, angajații din instituțiile în care a fost sistată activitatea din cauza declarării stării de necesitate, au intrat în șomaj tehnic.

Vezi și: Antreprenori, către Iohannis și Orban: Daunele cauzate de decretele militare le depășesc cu mult pe cele cauzate de coronavirus

În cazul celorlalți angajați, unde activitate trebuie menținută, am luat decizia de a reduce programul de lucru cu o zi și, implicit, reducerea cheltuielilor cu salariile. Sper ca în acest fel să reușim să echilibrăm balanța de venituri și cheltuieli a municipiului Brașov, iar după trecerea acestei pandemii, să reușim să revenim la normala declarat primarul George Scripcaru.

În ceea ce privește reducerea cheluielilor salariale la societățile în care Municipiul Brașov este acționar sau deține părți sociale (SC Compania APA SA, SC RATBv SA, SC RIAL SRL n.n.) și în cazul regiilor (Regia Pădurilor Kronstadt) primarul a declarat

,,Am transmis o solicitare către conducerile societăților și regiilor în care Municipalitatea este acționar ca, în cel mai scurt timp, acolo unde este cazul, să pună în aplicare aceleași prevederi prind salariații.

Astel, în cazul în care sunt angajații care nu mai au, în această perioadă, activitate, aceștia să intre în șomaj tehnic. În cazul celor unde activitatea s-a redus, în consecință să se reducă și programul de lucru. În același timp, am solicitat Consiliilor de Administrație din aceste societății și regii să reducă cu 50% indemnizația membrilor CA. Este o perioadă grea pentru toată lumea și trebuie să fim conștineți că impactul economic se va răsfânge, inclusiv, asupra cheltuielilor salariale.

Dacă vrem să îi protejăm pe angajații pentru perioada care va veni după trecerea acestei pandemii, este bine să luăm acel măsuri care poate au, pe termen scurt, un impact negativ, dar pe termen lung vor avea ca efect menținerea echilibrului dintre cheltuieli și venituri, și implicit protejarea locurilor de muncă”, a mai spus George Scripcaru, primarul Muncipiului Brașov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.