Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri împotriva pandemiei în Polonia - Peședintele cere băncilor să amâne ratele populației

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut băncilor să le permită clienţilor să întârzie câteva luni plata ratelor la credite, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters potrivit Agerpres.

"Sper că până luni se va adopta o astfel de măsură", a declarat Andrzej Duda, la o conferinţă de presă.

Şi guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, de asemenea prezent la conferinţă, a afirmat că în schimbul amânării plăţii ratelor autorităţile de reglementare ar putea diminua povara asupra băncilor. Adam Glapinski a adăugat că situaţia în Polonia nu este catastrofică, iar economia nu va intra în recesiune.

Solicitarea lui Duda ar putea ajuta companiile mici şi mijlocii, care se confruntă cu dificultăţi din cauza epidemiei.

"Avem acum o situaţie şoc, care ar putea avea ca rezultat un număr de falimente ale unor companii care în mod obişnuit operează destul de bine. Ar fi benefic pentru acele companii acest ajutor şi cred că ar fi benefic şi pentru bănci, deoarece îşi reduc riscurile", a apreciat Kamil Stolarski, analist la Santander Bank Polska.

Surse din domeniul bancar care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters: "Se deschide cutia Pandorei. Cred că problema e destul de delicată şi ar putea duce la aşteptări nerealiste, care ar putea avea consecinţe asupra stabilităţii industriei bancare".

Joi, ministrul de Finanţe Tadeusz Koscinski a anunţat un plan ce prevede o limită de 100 de zloţi (25,62 dolari) la plăţile contactless cu cardul, de la 50 de zloţi în prezent, pentru reducerea plăţilor în numerar, care ar putea facilita răspândirea virusului.

Polonia a raportat joi primul deces din cauza coronavirusului, din cele 49 de cazuri de infectare consemnate până acum în ţara cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.