Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mazepin, speranțe nule la participarea în actualul sezon de Formula 1: Interdicția de călătorie a pilotului rus a fost menținută

nikita mazepin

Justiţia britanică a refuzat, joi, să ridice temporar sancţiunile legate de războiul din Ucraina vizându-l pe pilotul rus Nikita Mazepin, care nu se va putea deplasa în Regatul Unit pentru a discuta cu echipe din Formula 1, informează AFP.

Nikita Mazepin (24 ani) a fost concediat de echipa de Formula 1 Haas după invadarea Ucrainei, fiind inclus în martie 2022 pe lista personalităţilor ruse sancţionate de Londra, la fel ca tatăl său Dmitri Mazepin, proprietarul şi preşedinte-director general al fabricantului de produse chimice Uralchem.

În timp ce caută o nouă echipă, Mazepin a deschis o procedură în instanţă pentru ca sancţiunile aplicate de Londra (îngheţarea activelor, interdicţia de a intra în ţară) să fie ridicate.

O audiere în acest caz este programată în luna iulie, dar avocaţii săi au cerut ridicarea temporară a sancţiunilor, care a fost însă refuzată de joi de judecător.

În luna martie, preşedintele Tribunalului Uniunii Europene a dictat o ordonanţă care suspendă o parte din sancţiunile legate de războiul din Ucraina vizându-l pe pilotul rus Nikita Mazepin, pentru a-i permite să concureze în Formula 1.

Această ordonanţă provizorie, pronunţată în aşteptarea deciziei pe fond, îi permite lui Mazepin să meargă în Uniunea Europeană pentru a încheia un contract cu o echipă şi, în caz de succes, să participe la orice competiţie automobilistică, inclusiv de Formula 1, pe continentul european.

UE considera că Nikita Mazepin "este legat de un om de afaceri influent (tatăl său), având o activitate în sectoare economice care constituie o sursă substanţială de venituri pentru Rusia".

Dmitri Mazepin susţine cariera de pilot a fiului său de la începuturile acesteia. În 2021, Nikita Mazepin a debutat în Formula 1 la echipa Haas, având un nou sponsor, grupul rus Uralkali, la care Dmitri Mazepin este acţionar prin intermediul Uralchem.

După invazia rusă din Ucraina, echipa americană Haas a rupt contractul de parteneriat cu Uralkali.

Ordonanţa emisă nu-i permite însă lui Mazepin să concureze pentru o echipă legată de tatăl său sau de oricare alte persoane sancţionate de UE.

Tribunalul UE a considerat că Nikita Mazepin "nu a fost implicat în niciun fel în agresiunea suferită de Ucraina şi nu exercită nicio activitate în sectoare economice care furnizează o sursă substanţială de venituri" Rusiei. De asemenea, el "şi-a menţinut o poziţie neutră privind războiul în calitate de sportiv profesionist".

În aprilie 2022, autorităţile italiene au pus sechestru pe vila de peste 100 de milioane de euro a lui Nikita Mazepin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.