Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MCV: Ce au vrut sa afle oficialii europeni de la parlamentari

mcv

Oficialii europeni care se ocupa cu monitorizarea Romaniei in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare (MCV) au avut marti o intalnire cu parlamentarii din cadrul Comisiilor Juridice de la Camera Deputatilor si Senat. Acestia au vrut sa afle mai multe detalii priviind aplicarea Codurilor de Penale si Civile, a legislatiei privind incompatibilitatile si bineinteles a modului in care se incuviinteaza sau nu de catre Parlament arestarea sau urmarirea penala a demnitarilor.

"A fost o intalnire extrem de utila. Au inteles evolutia evidenta in care suntem. Concluziile au fost fost pozitive si vor fi prezentate si in cadrul MCV. Mai sunt insa lucruri de facut. Procedura legislativa si actele normative sunt perfectibile. S-a constatat efortul urias pe care Romania l-a facut pentru implementarea celor 4 Coduri, pentru limpezirea legislatiei privind incompatibilitatile si desigur au incercat sa afle cand va fi gata Statutul Parlamentarului si Codul de conduita - cand vor fi gata. Pe 13 ianuarie il avem in dezbatere.

Au remarcat si ceea ce s-a solicitat in permanenta, posibilitatea de a lasa accesul liber la Justitie si aplicarea legii in mod egal, si s-a remarcat pozitia Parlamentului din ultima perioada. Am fost intrebati de ce uneori au fost termene foarte lungi. Si le-am explicat ca nu se pot da rapoarte cand sunt dosare de cateva mii de pagini", a explicat senatorul Ioan Chelaru dupa intalnirea cu oficialii europeni.

Parlamentarii le-au explicat celor din Comisia pentru MCV ca trebuie totusi sa se aplece cu atentie asupra cererilor de urmarire penala sau de arestare preventiva a demnitarilor si ca aceste cereri ale Parchetelor nu pot fi tratate ca o "jucarie".

"Au vrut sa cunoasca mecanismele dupa care se iau aceste decizii. Raspunderea penala este personala si difera de la caz la caz. Parlamentul cere Parchetului inceperea urmaririi penale. Ori tu ca membru al Comisiei Juridice atunci cand ceri inceperea urmaririi penale asupra unei persoane nu o poti trata ca pe o jucarie. Cazurile difera de la situatie la situatie. Eu cred ca ce s-a intamplat in ultima perioada arata un drum pe care ne-am angajat. Eu sper si vreau sa cred ca asa va fi de aici incolo in permanenta. Intr-un fel discutam despre inceperea urmaririi penale, in altfel despre arestul preventiv, si e normal ca lucrurile sa nu fie tratate la fel", a explicat Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.