Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mecanismul debarcării lui Ludovic Orban / COMENTARIU

Facebook
Ludovic Orban

Refuz să tratez un alt subiect. Aceasta este principala provocare a zilei. Cum anume va proceda Rareș Bogdan, împins de la spate de către președintele Klaus Iohannis, pentru a-l debarca pe Ludovic Orban de la președinția PNL, poziție în care este relativ bine înșurubat și pe care înceracă să și-o securizeze în fel și chip? Pe ce s-a bazat Klaus Iohannis când a dat semnalul? Pe ce s-a bazat Rareș Bogdan când a declanșat atacul?

Simpla artitmetică nu este totuna cu mecanismul real al politicii interne de partid. Am fost în staff-ul lărgit de conducere al PNL. Știu cât curaj și cât oportunism au liderii acestui partid. Știu ce se întâmplă când pun coada între picioare. Dar știu și ce se întâmplă atunci când li se zburlește părul pe ceafă. Când simt miros de sânge. Sau simt că există un os de ros. Și cu această experiență în spate, îmi permit să vă înfățișez mecanismul prin care Ludovic Orban va fi întors cu roțile în sus, în ciuda faptului că, strict aritmetic vorbind, dispune de o majoritate confortabilă. În staff-ul restrâns. În staff-ul lărgit. Și în Congresul care va avea loc.

Realitatea este că există foarte mulți vulnerabili în acest partid. De această dată nu mă refer la nucleul dur condus de Rareș Bogdan și care s-a pus în mișcare cu toate forțele, în scopul debarcării lui Ludovic Orban și al înlocuirii acestuia cu un alt lider. Care, întâmplător sau nu, va fi Rareș Bogdan. Acel Rareș Bogdan care, organizând numeroase dezbateri politice la Realitatea TV, unde a devenit o vedetă incontestabilă, a dobândit inevitabil o bună epxeriență în ceea ce privește luptele de culise din interiorul partidelor. Același Rareș Bogdan care, între timp, s-a școlit politic la Bruxelles, în calitate nu numai de parlamentar, ci chiar de lider al grupului popularilor români din Parlamentul European. Același Rareș Bogdan care, devenit – pentru că așa a vrut Klaus Iohannis – prim-vicepreședinte PNL, s-a mai școlit o dată  la vârful acestui partid cu o viață internă exrem de complexă. Același Rareș Bogdan care a devenit purtător de cuvânt neoficial al numeroșilor ardeleni, care dețin poziții de vârf în PNL. Unii fiind liberali-liberali, alții foști pedeliști deveniți liberali. În concluzie, Rareș Bogdan este copt pentru a prelua, pilotat de Klaus Iohannis, președinția PNL.

Până de curând, frontul anti-Orban a fost atât de difuz, încât părea inexistent. Sau redus la o singur persoană. Rareș Bogdan. Treptat, i s-au alăturat alte și alte voci. Alți și alți lideri ai acestui partid. Abia de câteva zile putem vorbi despre un front anti-Orban. Care, aparent, nu are capacitatea de a-l învinge pe experimentatul politician liberal. Dar lucrurile nu stau așa. Atacul la baionetă declanșat de Rareș Bogdan, încurajat într-un mod extrem de discret de căre Klaus Iohannis, atrage ca un magnet noi și noi prozeliți. De aceea m-am referit la liberalii vulnerabili. La cei care ezită. La cei care îl aplaudă pe Ludovic Orban, dar în realitate își scot de sub masă cuțitele pentru a-l elimina. Pentru acești vulnerabili, care sunt cei mai mulți, aruncarea peste bord a lui Ludovic Orban se poate transforma într-o oportunitate. Dacă se sucesc la timp, au șansa de a obține o serie întreagă de avantaje, care, în parteneriat cu Ludovic Orban, nu mai sunt deloc sigure.

Ludovic Orban este un lider uzat. Nu neapărat pentru că s-a erodat într-un an de rea guvernare. La acest capitol în definitiv oricând ar putea să spună că măsurile greșite pe care le-a luat i-au fost impuse de la Cotroceni. El este uzat și practic terminat și transformat într-un cadavru politic ambulant, pentru că nu are cuvânt. Pentru că minte de îngheață apele. Pentru că este extrem de duplicitar. Și scos la scenă deschisă, pus sub lumina reflectoarelor, aceste defecte ale sale nu au mai putut fi ascunse. Ele s-au văzut. Și în mod automat au stârnit neîncredere, refuz și uneori chiar repulsie.

Nu întâmpător Rareș Bogdan atacă acum. Sunt mulți care se întreabă de ce nu a așteptat momentul Congresului, care se va desfășura peste câteva luni. Eu am un răspuns. Rareș Bogdan a înțeles că a sosit momentul să-și creeze o masă critică de manevră. Semnalul dat de el, care, neamendat fiind de la Cotroceni, dovadă că Rareș Bogdan stă în barca lui Klaus Iohannis, este perceput de liderii locali PNL, dar și de liderii de la nivel central, ca o chemare la luptă politică internă acum și nu altă dată. Aceștia – și din nou mă refer la vulnerabili –  vor fi motivați să schimbe în mod fățiș tabăra. Ei vor crea masa critică de care are nevoie Rareș Bogdan pentru a-l debarca pe Ludovic Orban din poziția de președinte al unui partid, pe care în loc să-l ducă la parlamentare la o victorie, l-a dus la un eșec.

Situația va fi practic tranșată înainte de Congres. Este cât se poate de probabil ca, indiferent cât de mult se ține de scaun, Ludovic Orban să-și joace peste câteva zile cartea cu mandatul pe masă. Lăsând în loc o conducere interimară. Care nu poate fi preluată de nimeni altcineva decât de prim-vicepreședintele PNL. Respectiv de Rareș Bgdan. Și poate nu va fi necesar ca cei care-i vor capul să utilizeze atomica. Respectiv să-i scoată un dosar penal legat de cumplita speculă făcută pe seama sănătății populației, în plină pandemie, unii dintre făptuitori aflându-se în proximitatea fostului premier. Să nu-și imagineze cineva că în toată aceasă perioadă, Eduard Hellvig, șeful SRI a stat degeaba. Iar dacă Hellvig nu a stat degeaba, nu a stat degeaba nici omul desemnat de DNA pentru a-și adjudeca drept trofeu al carierei un cap de fost premier.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.