Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medaliata olimpică din SUA dezvăluie abuzurile sexuale comise de medicul de la echipa de bob

jocuri olimpice

Sportiva americană Aja Evans, medaliată cu bronz la bob dublu la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, a dat în judecată un medic din stafful american care a supus-o timp de aproape un deceniu la abuzuri sexuale şi hărţuire în timpul tratamentului, transmite Reuters.

Medicul Jonathan Wilhelm, un chiropractician care locuieşte în Montana, Comitetul olimpic şi paralimpic american (USOPC) şi Federaţia americană de bob şi skeleton (USA Bobsled) sunt inculpaţi în procesul intentat miercuri la o instanţă din nordul statului New York, conform Agerpres.

Evans, 35 ani, susţine că Wilhelm a ''molestat-o şi agresat-o sexual repetat'', provocându-i traume fizice şi emoţionale, până la punctul în care a experimentat o anxietate cronică şi i-a dispărut pasiunea pentru bob.

Plângerea susţine că tratamentul lui Wilhelm este ''în oglindă cu abuzul perpetuat'' al lui Larry Nassar, fost medic al lotului feminin american de gimnastică şi care a fost condamnat în 2018 la 175 ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a tinerelor sportive.

Avocatul lui Wilhelm, Ryan Stevens, a spus că clientul său ''neagă din toată inima acuzaţiile detestabile împotriva lui'' şi a calificat comparaţia dintre Wilhelm cu Nassar ca ''ruşinoasă şi defăimătoare''.

USOPC a răspuns că nu a analizat plângerea, dar ''rămâne angajat să asigure siguranţa şi bunăstarea sportivilor echipei SUA'', inclusiv prin eliminarea abuzurilor.

Federaţia americană de bob şi skeleton a precizat pentru Reuters că nu poate comenta detaliile procesului, dar condamnă comportamentul sexual inadecvat şi rămâne angajată pentru a promova un mediu sigur pentru toţi sportivii, antrenorii, personalul şi voluntarii.

Conform acuzaţiilor, Wilhelm a început s-o trateze pe Evans în 2012 şi, în timpul tratamentului, el ''a atins şi pipăit organele genitale şi corpul doamnei Evans, încălcând orice standarde medicale aplicabile''.

Evans mai susţine că este binecunoscut în rândul sportivelor că Wilhelm, indiferent de accidentările lor, va găsi un motiv ''pentru a ajunge la aductori'', un grup de muşchi localizaţi pe partea interioară a coapselor.

Sportiva mai susţine, de asemenea, că Wilhelm a fost raportat pentru că a înregistrat-o video şi fotografiat-o, la fel ca pe alte sportive, în diferite stadii de dezbrăcare în timpul sesiunilor de tratament şi înainte de competiţie la centrul de antrenament USOPC din Lake Placid, New York.

Evans şi coechipiera ei au raportat în mod oficial fotografiile repetate neconsensuale ale lui Wilhelm în 2017 la USA Bobsled, dar USOPC şi USA Bobsled au respins plângerea şi nu au iniţiat niciun fel de investigaţie, potrivit plângerii.

În noiembrie 2022, Evans a primit o suspendare de doi ani pentru că nu a oferit o probă în timpul unui test de droguri în afara competiţiei, în martie precedent.

Prin proces, Evans urmăreşte daune nespecificate pentru durere şi suferinţă, daune medicale şi alte prejudicii, plus daune punitive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.