Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic ATI la Spitalul Floreasca atrage atenția: 'Dacă nu avem realitatea pandemică la zi, măsurile ar putea fi luate cu întârzierea'

Politici de sanatate
radu tincu

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că România poate solicita sprijin european pentru a prelucra mai multe probe, astfel încât să știe cu exactitate ce măsuri anti-pandemie sunt necesare.

„România niciodată nu a avut o capacitate de secvențiere suficient de bună, dar nu aceasta este problema. (…) Nu e neapărat că nu o facem cum trebuie, ci că numărul de probe pe care îl putem prelucra nu este suficient de mare”, a explicat medicul, duminică seară, pe B1 TV.

Întrebat în ce constă secvențierea și când am putea afla dacă varianta Omicron este prezentă și pe teritoriul României, el a spus: „Răspunsul să știți că îl avem și de la valurile precedente cu celelalte variante virale. Trebuie să vă spun faptul că varianta Delta în trei săptămâni a ajuns în 53 de țări. Această variantă nouă a fost identificată undeva între 9 și 11 noiembrie și iată că în două săptămâni e confirmată în Europa, în Marea Britanie, în Australia a fost confirmată astăzi, în Cehia, deci există suficientă răspândire a acestei variante virale. Pentru a identifica ce tip de SARS-CoV-2 și ce variantă virală circulă, avem nevoie de secvențiere, adică de punerea în evidență a genomului viral cu aceste modificări specifice acestei noi variante virale”.

„România niciodată nu a avut o capacitate de secvențiere suficient de bună, dar nu aceasta este problema. (…) Nu e neapărat că nu o facem cum trebuie, ci că numărul de probe pe care îl putem prelucra nu este suficient de mare. Vă spuneam că la valurile precedente, de exemplu, Marea Britanie pentru varianta Delta a întins o mână de ajutor gratuită țărilor din spațiul european pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra acestor variante care circulă în spațiul comunitar. Este interesul tuturor să vedem cu exactitate care este realitatea epidemiologică în acest moment”, a adăugat Radu Țincu.

Medicul spune că țara noastră poate solicita sprijin european pentru secvențiere.

„Eu cred că România, dacă nu are această capacitate, oricând poate solicita un sprijin european pentru a a avea mai multe probe prelucrate și, în acest fel, a ști cu exactitate ce măsuri sanitare trebuie luate. Pentru că dacă nu avem această realitate pandemică la zi, este evident că măsurile vor fi decalate și e posibil să luăm măsuri cu întârziere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.