Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic chirurg: Ne-am coborat in cocina! Cuantumul de 25% este jenant

medici

Medicul chirurg Nicolae Fluieras a declarat intr-un interviu ca medicii, prin modul in care au protestat pentru mariri salariale s-au coborat in concina, la nivelul pacientilor si societatii de care se plang. El considera ca majorarea salariilor cu 25% este jenanta si ca nu va rezolva problema exodului medicilor.

In plus chirurgul subliniaza ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii societatii, o schimbare prin educatie a atitudinii fata de medici si ca aceste lucruri nu se pot rezolva prin majorari salariale.

"Este normal sa fim revoltati, salariile medicilor sunt penibile. Problema este usor de rezolvat: marirea salariilor. Marirea salariilor nu este greu de facut, se poate face chiar de maine, schimbarea mentalitatii unei tari in privinta asta este mai greu de facut. Ca urmare, incepe sa se inchida un cerc vicios, un lant al slabiciunilor, dar si sa se contureze o caracteristica nationala: neacceptarea valorilor si tararea lor in trivial si derizoriu.

Cred ca cresterea salariilor nu va duce la oprirea exodului. Majoritatea medicilor care protesteaza acum sunt rezidenti sau medici tineri, sub 50 de ani (nu am facut un studiu, dar cred ca am dreptate) si nici dupa o eventuala crestere a salariilor nu se vor adapta, pentru ca de fapt nu s-a schimbat nimic.

Cuantumul de 25% este jenant. Cresterea salariala in fapt va trebui sa aduca veniturile medicilor la nivelul salariului initial plus platile informale, care desi au fost pana acum sansa sistemului au devenit de neacceptat atat pentru medici, cat si pentru pacienti. (nu ma refer la conditionarea actului medical, ci la rasplatirea benevola a medicului de catre pacient).

Cred ca starea sistemului reflecta fidel decrepitudinea fizica si morala a acestei natii, la fel ca si sistemul de invatamant, presa si clasa politica. Astia suntem. Finantarea va fi lucrul cel mai simplu de realizat. Un salariu bun nu va schimba feudalismul din spitale, nu va schimba relatia intre colegi si nici relatia medic-pacient (vor trece 10 ani pana cand aceasta relatia va fi restaurata).

Solutia pentru a resuscita sistemul sanitar (si de fapt intreaga tara) este educatia, educatia tuturor, medici, pacienti, politicieni, ziaristi, muncitori. Educatia in sensul deschiderii mintii, tolerantei, acceptarii, concurentei reale, implinirii sufletesti, colaborarii. Rezulatele acestei investitii se vor vedea peste 20-30 de ani. Prea tarziu pentru majoritatea", a declarat medicul chirurg.

Acesta a precizat pentru ziare.com ca legalizarea plicului este o "prostie senzationala" care va duce la conditionarea actului medical de aceste 'atentii'.

"Legalizarea plicului este o prostie senzationala. Nu cred ca poate fi legala si normala nici macar impozitata. Acest lucru va face ca medicii sa inceapa sa si conditioneze pacientii, mai subtil, mai elegant, dar sa-i conditioneze. Este sustinuta de unii dintre colegii mei (aici categorie de varsta mai inaintata) ca o masura morala de a castiga mai mult, in condtiile in care cresterea salariala este insuficienta.

De fapt, este aruncarea problemei salarizarii medicilor la pacient si are sustinere la unii medici dintr-un motiv simplu. In Romania se castiga din medicina, la stat, din plicuri mult mai mult decat in Germania. Doctorii care au asemenea venituri contempla cu groaza ideea unei salarizari corecte. Din pacate, sunt cei de la varf, asa ca lucrurile se leaga", a mai declarat Nicolae Fluieras.

Medicul critica atat atitudinea pacientilor fata de medici, cat si a presei fata de acestia.

"Scaderea veniturilor noastre a venit din saracirea populatiei si din isteria creata de presa in jurul medicilor.

Un medic si daca greseste nu este tras nicaieri in lume in teapa sau ars pe rug. Ati facut din medici un slogan: am auzit atatea clisee promovate de voi ca ma umfla rasul, ati facut din blamarea medicului sport national. Pacienti multumiti, corect tratati ieseau pe poarta spitalului si primul lucru pe care-l spuneau era: am fost bine tratati, dar daca nu dadeam, nici nu se uita la mine, PENIBIL!! Ati degradat relatia medic-pacient intr-un mod odios!

Sa revenim! Scaderea veniturilor a fost desigur cireasa de pe tort! Veti observa ca in aceasta miscare de protest nu s-au implicat varfurile medicinii, ci in majoritate medici tineri, corect, de la noi trebuie sa vina schimbarea. Dar am facut o greseala fatala, am folosit in protestul nostru acelasi limbaj inveninat pe care presa si pacientii l-au folosit impotriva noastra. Am folosit aceleasi sloganuri, ne-am indignat, ne-am enervat, am jignit si am amenintat. Am coborat dezbaterea la nivelul pacientilor si societatii de care ne plangem. Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem. Am inchis din nou cercul vicios!", a conchis medicul chirurg.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.