Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic endocrinolog: Bolile tiroidiene s-au înmulţit în ultimii ani. Peste 80.000 cazuri noi în 2016

rfi.ro
medici

Medicul primar endocrinolog, Diana Păun, a anunțat, miercuri, că ultimele date statistice privind incidența bolilor tiroidiene în România, cele din 2016, indică o cifră de peste 80.000 de cazuri noi, acest număr dublând statistica anului 2010 a pacienților care au suferit afecțiuni tiroidiene, transmite Mediafax.

Potrivit medicului endocrinolog, ultimele date statistice privind incidența bolilor tiroidiene în România, cele din 2016, indică o cifră de 83.413 cazuri noi, sau altfel spus, o cifră de două ori mai mare comparativ cu statistica anului 2010, privind numărul pacienților care au suferit afecțiuni tiroidiene. „Am cifre din 2016 când s-au înregistrat în România 83,413 cazuri noi de boli tiroidiene de două ori mai mult decât în anul 2010. (…) Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, informează medicul endocrinolog.

Diana Păun a declarat că prevalența bolilor tiroidiene a crescut în ultimii ani, acest aspect fiind influențat atât de factori negativi, precum stresul sau prezența noxelor, cât și de factori pozitivi, precum dezvoltarea posibilităților de diagnostic și tratament, sau responsabilizarea pacienților, în sensul prezentării la medic încă din perioada în care încep să resimtă simptome specifice. „Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, pentru că trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic”, spune medicul primar endocrinolog.

În ceea ce privește hipotiroidia, medicul a precizat și faptul că 86% dintre pacienţii diagnosticaţi cu hipotiroidie în România sunt femei. „În cazul în care vorbim de hipotiroidie cele mai importante simptome ar fi oboseala cronică neexplicată, creşterea în greutate, edemul, pielea aspră, căderea părului, modificări ale funcţiei cardiace sau digestive respectiv tahicardia, constipaţia și o stare generală de dispoziţie depresivă. (…) Pacientul se mișcă greu, vorbește greu, răspunde greu, este somnolent și și-ar dori tot timpul să se odihnească”, spune medicul endocrinolog.

Potrivit aceleiași surse, în ceea ce privește simptomatologia hipertiroidiei, aceasta este situată la polul opus al manifestărilor care au loc în cazul hipotiroidiei. „În cazul hipertiroidiei simptomele sunt exact pe dos, adică: pacientul este nervos, este agitat, vorbeşte mult, vorbeşte repede, are fugă de idei, nu se odihneşte suficient în sensul că nu doarme şi cu toate acestea a doua zi el este vioi chiar dacă nu a dormit, oricât ar mânca slăbeşte, tremură, are palpitaţii din cauza tahicardiei, pielea este fină transpirată de obicei și uneori se constată o roșeasță facială”, precizează medicul.

Diana Păun a concluzionat spunând că un simptom comun care caracterizează ambele afecțiuni tiroidiene este senzația de nod în gât, sufocarea. ”Se adaugă simptomelor acea senzație de nod în gât, de sufocare, de strângere care se asociază în egală măsură cu hipotiroidia, hipertiroidia sau cu prezența unei guși, indiferent că este nodulară sau difuză, indiferent cât e de mare, senzație care, de obicei, aduce pacientul la medic”, informează medicul endocrinolog.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lepadatu, a precizat în cadrul conferinței de presă că pacienții se supun adesea unor riscuri din cauza faptului că au tendința să se abată de la tratament. „Pacienţii au tendinţa de a renunţa la monitorizarea medicală şi la tratament câteodată şi este foarte riscant. (...) Foarte important este să respectăm intervalul acela la care ne spune medicul să revenim la control”, a spus Rozalina Lepadatu.

Președintele APAA a menționat și faptul că în momentul în care pacientul resimte anumite simptome specifice, primul pas constă în efectuarea analizelor de bază cuprinse, de altfel, în pachetul de bază pentru care se oferă gratuitate.„Simptomele pot fi recunoscute de către pacienţi şi se pot duce la medicul de familie să facă analizele de bază unde există acel pachet. (...) Aş vrea să încurajez pacienţii să aibă încredere în medici să meargă să le spună ce li se întâmplă pentru că medicul este partenerul pacientului într-o astfel de afecţiune”, precizează Rozalina Lepadatu.

La Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” a avut loc, miercuri, lansarea celei de-a treia ediții a campaniei naționale de popularizare a manifestării bolilor tiroidiene prin intermediul căreia organizatorii și-au propus să mărească gradul de diagnostic și să îmbunătățească aderența la tratament. Aceasta a fost lansată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune în parteneriat cu Adiministrația Prezidențială, Societatea Română de Endocrinologie și cu Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.