DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Medic israelian, semnal de alarmă pentru România: 'Dacă recurgi la lockdown, omori procesul de vaccinare'

SAZ Bike
lockdown

Medicul israelian Nir Hodorov crede că România ar putea urma exemplul Israelului, ţară care a depăşit cu succes al patrulea va de COVID. În opinia sa, în Israel diferenţa a fost făcută de faptul că s-a trecut rapid la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

Nir Hodorov crede că în România se vorbeşte prea mult de lockdown, dar se face prea puţin pentru vaccinare. „Tot aud în unele ţări vorbindu-se de lockdown. Da, restricţiile sunt bune din anumite puncte de vedere, dar e dovedit că numai vaccinarea rezolvă problema. Noi am evitat în Israel un lockdown pentru că s-a dovedit că nu rezolvă cu nimic problema şi am pus accentul pe vaccinare. Dacă recurgi la lockdown nu doar că nu rezolvi problema, dar omori şi procesul de vaccinare.   Oamenii vor spune: `De ce să mă mai vaccinez dacă oricum mă închid ăştia în casă?`. La noi, premierul Naftali Bennett s-a consultat cu experţii şi a spus de la început că va evita un lockdown. La noi, această strategie a fost numită `Să învăţăm să trăim cu COVID`. Dar pentru asta populaţia fost responsabilizată să respecte câteva reguli. Atenţie, nu vorbim de restricţii absurde. Nu să închizi oamenii în case şi să nu le dai voie în parcuri şi la locul de muncă”, spune el, conform „Adevărul”.

În Israel, diferenţa a fost făcută de faptul că autorităţile au reacţionat rapid şi s-a trecut la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Israel a fost chiar prima ţară care a luat această decizie.  „Nu ştiu cum am fi trecut peste acest val 4 fără să apelăm la booster. S-a dovedit că mulţi pacienţi care se vaccinaseră în lunile ianuarie şi februarie, în special vârstnicii, deveniseră vulnerabili pentru că între timp le scăzuseră anticorpii. Deci nu numai că doza trei a scăzut capacitatea de răspândire a virusului la toate categoriile de vârstă, dar a şi oferit protecţie pentru mai mult timp”, concluzionează medicul.

În opinia sa, accentul ar trebui să cadă pe vaccinare şi pe respectarea unor principii de bază – purtatul măştii, o igienă corespunzătoare şi evitarea locurilor aglomerate: „E nevoie de o campanie serioasă de vaccinare, iar comunicarea să fie asigurată doar de experţi în comunicare, ajutaţi la rândul lor de experţi în medicină. Plus preoţi, actori, practic oricine ar putea avea impact asupra populaţiei.”

Faptul că în plină pandemie România a numit la Ministerul Sănătăţii miniştri fără nicio legătură cu medicina l-a surprins: „Nu ştiu care din ce partid e şi ce algoritmi politici au fost în România, dar am rămas surprins neplăcut. Cum să ai pe timp de pandemie miniştri ai Sănătăţii fără cunoştinţe medicale? Dacă nu ar fi revoltător, ar fi comic.”

El a vorbit şi despre suspendarea internărilor pacienţilor cronici şi a intervenţiilor chirurgicale.

„E cea mai mare eroare, va costa multe vieţi. Nu poţi să închizi totul din cauza unei boli care are 0,04% mortalitate. Atenţie, nu spun să nu iei măsuri serioase! Poţi şi eşti obligat să iei toate măsurile, dar nu să închizi totul. Vor muri mii de oameni care au alte boli decât COVID-19, iar la zeci de mii, dacă nu la sute de mii, li se vor agrava bolile”, e semnalul de alarmă tras de medicul israelian.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.