DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Medic: Soarele e periculos şi sub umbrelă; apa, nisipul, betonul reflectă raze UV. Trebuie protecţie

soare

Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi sub umbrelă, iar apa, nisipul, cimentul şi betonul reflectă razele UV, care nu sunt de neglijat, a declarat, joi, şeful Secţiei de dermatologie de la  Spitalul Colentina, George Sorin Ţiplica.

"Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cât durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 - 15.00, ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare. Să folosim pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele", a spus George Ţiplica, prezent la conferinţa "Un viitor fără pată".

Totodată, medicul a ţinut să precizeze că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie.

"Să nu uităm de noi la soare pentru că avem cremă fotoprotecoare, pentru că aceasta ne protejează doar de radiaţia B. Mai avem şi UVA, care este cu energie mare şi induce îmbătrânirea, apar ridurile. Totodată, induce şi dezvoltarea de cancer, dar într-o mai mică măsură este adevărat. Această expunere la UVA nu poate fi uşor cuantificată.  Deci este bine să alegem o cremă cu FPS peste 15 şi protecţie faţă de UVA", a mai spus medicul.

Medicul a precizat că crema fotoprotectivă are efect aproximativ două ore, după care este îndepărtată de transpiraţie.

"Crema se aplică într-un strat consistent, un tub de 100 ml să ajungă cam o zi. Apoi crema trebuie păstrată la umbră, nu în căldură. Să fim atenţi la termenele de valabilitate după ce am deschis tubul. Dacă intrăm în apă să folosim creme care asigură protecţie şi în apă", a mai spus profesorul Ţiplică.

Potrivit medicului, nu trebuie niciodată uitate elementele de protecţie simplă: îmbrăcăminte, pălărie, ochelari.

"Melanomul se dezvoltă şi în globul ocular. Expunerea la umbră? UV sunt radiaţii care străbat plafonul de nori, aşa încât într-o zi cu soare sau fără, UV tot ajung în cantitate mare. Dacă stăm sub umbrelă, o să înmagazinăm UV care vin reflectate de la mare de la, luciul apei şi de la nisip, şi acestea nu sunt în cantitate mică. De asemenea, cimentul, betonul reflectă foarte mult UV", a mai spus dermatologul.

Cel mai frecvent cancer cutanat, la tineri, este melanomul.

"În urmă cu zece ani la Colentina aveam un caz de meleonm pe an, acum avem cam unul pe lună. Nu ştiu dacă vin mai des oamenii, dar cert este că se multiplică. Sunt creşteri foarte mari. Cancer cutanat reprezintăn cam 2 la sută, melenom o sutime din acesta. Cancerul cutanat este extrem de frecvent, uşor operabil, trebuie să ?tim să-l detectăm la timp", a adăugat profesorul Ţiplică.

La rândul ei, Daciana Toma, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus că oamenii la ţară ştiau să se protejeze.

"La ţară, nu îmi amintesc ca ţăranul să meargă la munca câmpului fără să fi avut capul acoperit, cămaşă cu mânecă lungă. Atunci nu existau pantaloni scurţi , iar la pârnz era pauză", a spus Toma.
sursa: mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.