Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic: Trebuie introdus modelul european de recunoaștere a responsabilităților rezidenților

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Medicul Dan Grigorescu, unul dintre coordonatorii de rezidenţiat în chirurgia plastică din Brașov, solicită Ministerului Sănătăţii să adopte în România modelul european avansat de acordare succesivă de competențe și recunoașterea oficială a medicilor rezidenţi ca “responsabili profesionali”, scrie Mediafax.

“Pentru că a venit, în sfârșit, momentul pentru ca să adoptăm și în România modelul european avansat de acordare succesivă de competențe, și implicit, de recunoaștere oficială a lor ca responsabilități profesionale medicilor rezidenți. În calitatea mea de coordonator de rezidențiat în chirurgie plastică, solicit activarea pe acest subiect a tuturor comisiilor de specialitate aflate sub coordonarea Ministerului Sănătății”, se arată în mesajul de pe Facebook al șefului Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov și coordonator de rezidențiat în chirurgie plastică, Dan Grigorescu.

De asemenea, medicul susţine că adoptând modelul european vor apărea “tulburări” în relaţia dintre medicii rezidenți și cei care îi pregătesc, dar rezolvarea acestei probleme nu mai poate fi amânată.

“E drept că reintroducerea log-book-ului ("registrul" activității reale a rezidentului), care ar putea certifica nivelul de competență obligatoriu de atins la un moment dat de fiecare medic rezident în parte va genera, de asemenea, scoaterea din zona confortabilă a unora dintre conducătorii de rezidențiat, care vor trebui să "dea pacienți" în deplină responsabilitate rezidenților, evident, pe care să-i supervizeze personal”, se mai arată în mesaj.

Mesajul medicului vine după ce actorul Florin Busuioc a fost operat, în urma unui infarct, de un medic rezident, ceea ce este ilegal în România.

“Atât timp cât medicul rezident nu are responsabilitate medico-legală deplină pentru activitatea sa (nefiind deținător de autorizație de liberă practică), orice pacient sau reprezentant al statului ori al instituției sanitare în care "s-a petrecut acțiunea" se poate îndrepta împotriva lui/lor pentru "practicarea fără drept a profesiunii medicale" și/sau pentru "punerea în pericol a vieții/sănătății persoanei". (...) De aceea doamna ministru Sorina Pintea a lansat rapid în spațiul public precizarea privind existența în echipa de cardiologie internațională și a unui medic specialist, fiind fie sfătuită să facă acest lucru, fie realizându-i importanța în deplină cunoștință de cauză”, se mai arată în mesajul lui Dan Grigorescu.

Dan Grigorescu mai susţine că trebuie de “regândit cât mai rapid” legislaţia, precizând că “a sosit momentul unei mari schimbări de paradigmă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.