Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Gindrovel Dumitra: Vaccinul nu previne infarctul, accidentul vascular sau tromboza

libertatea.ro
Gindrovel Dumitra

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, consideră că nu există motive de îngrijorare cu privire la vaccinul AstraZeneca. El explică faptul că în România se vaccinează zilnic o populație de mărirea unui oraș precum Craiova și „este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză”.

Vezi și: Economistul-șef BNR, Valentin Lazea, propune concedierea a 300.000 de bugetari sau tăierea salariilor la stat

„Nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi, respectiv cu celelalte vaccinuri, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este important să înţelegem că trebuie să mergem înainte. (...) Acest vaccin nu previne în niciun fel nici accidentele rutiere, nu previne nici apendicita acută, nu previne nici infarctul miocardic, nu previne niciun alt eveniment care oricum s-ar fi întâmplat”, afirmă Dumitra.

„Atunci când constaţi că există ceva în populaţie, că există măcar o suspiciune – şi în acest moment discutăm doar de patru decese, dacă nu mă înşel, la nivel european, care s-au întâmplat după vaccinare fără să fie dovedită, până în acest moment relaţia de cauzalitate şi mai existau, cel puţin până alaltăieri, 22 de situaţii în care au apărut tromboze după vaccinare - ei bine, câtă vreme aceste evenimente se încadrează în frecvenţa de apariţie, în rata de apariţie obişnuită, teoretic nu trebuie să fie niciun fel de motiv de îngrijorare şi am să vă explic şi de ce. În momentul în care vaccinezi un număr mare de persoane într-o unitate scuRtă de timp – haideţi să luăm o comparaţie la noi, în România noi avem în acest moment aproximativ 40-50 000 vaccinate în fiecare zi, vă daţi seama că într-o săptămână vaccinăm 300 - 350.000 de persoane, adică populaţia oraşului Craiova - ei bine, este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în mod obişnuit, fără să existe vaccinare, sigur că lucrurile erau naturale, aşa s-a întâmplat! Dar în momentul în care există această vaccinare făcută anterior, suspiciune în rândul populaţiei este destul de înaltă, dar, repet, fără să existe niciun fel de legătură”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru News.ro.

El a precizat că ar trebui să fie „ridicate” suspiciuni în momentul în care în rândul populaţiei rata de apariţie a unor cazuri precum infarct, AVC sau tromboze ar fi mai ridicată decât în mod obişnuit, fapt care nu se întâmplă în acest moment.

Dumitra a explicat că deciziile luate cu privire a suspendarea vaccinării cu serul din anumite loturi au fost luate în baza principiului „maximei precauţii” după care funcţionează medicina, principiu conform căruia, până la demonstrarea faptului că nu există nicio legătură între vaccin şi evenimentele apărute la unele persoane, loturile sunt puse „în repaus”.

Gindrovel Dumitra a mărturisit că l-au sunat pacienţi care s-au vaccinat cu ser din acest lot şi care l-au întrebat dacă ar trebui să fie îngrijoraţi, iar mesajul său a fost că nu au motive de îngrijorare.

„Cu siguranţă nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi respectiv cu celelalte vaccinuri, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este important să înţelegem că trebuie să mergem înainte”, a adăugat medicul.

Întrebat cum trebuie să reacţioneze cei care suferă de afecţiuni cu risc de tromboză, Dumitra a explicat că riscul în cazul acestor persoane este acelaşi ca atunci când iau un antitermic sau un analgezic.

„Riscul, fără discuţie, există, nimeni nu poate să spună că nu există un risc în populaţia respectivă, mai ales cei care au diverse afecţiuni pro-coagulante (...) dar, după cum spuneam, în România se administrează în fiecare zi 50.000 de doze. Nu am avut astfel de evenimente, asta pe de o parte. Pe de altă parte, un element foarte important este faptul că din 70.000 de doze administrate până în acest moment din acest lot, în România nu s-a întâmplat niciun eveniment. Eu nu mă aştept să se întâmple în continuare, mă aştept să se întâmple acele evenimente care nu reprezintă cauză-efect, ci evenimente coincidentale. În momentul în care vaccinăm un număr mare de persoane este imposibil să prevezi sau să previi... acest vaccin nu previne în niciun fel nici accidentele rutiere, nu previne nici apendicita acută, nu previne nici infarctul miocardic, nu previne niciun alt eveniment care oricum s-ar fi întâmplat”, a adăugat medicul.

În ceea ce priveşte decizia unora dintre cei programaţi la vaccinare de a renunţa la imunizare, Gindrovel Dumitra a explică că e normal să existe o reacţie, dar, prin comunicare „trebuie să mergem mai departe” şi trebuie aşteptate deciziile Agenţiei Europene a Medicamentului care poate oferi garanţii de securitate cu privire la aceste vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.