Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicamentul luat foarte des de toți românii provoacă reacții îngrozitoare: solzi de șarpe pe față și secreții din ochi

daily mail
reactie adversa la ibuprofen

O femeie de 45 de ani a suferit o reacție îngrozitoare și rară la Ibuprofen, substanța medicamentoasă pe care o folosesc toti românii și care i-a provocat acestei paciente solzi ca de șarpe pe față și scurgeri de secreții din ochi. Femeia a luat analgezicul fără prescripție medicală cu patru ore înainte de reacție.

 

O femeie care a luat ibuprofen pentru simptomele asemănătoare gripei a suferit o reacție îngrozitoare care i-a provocat ochi roșii și umflați și solzi ca de șarpe pe față. Pacienta, în vârstă de 45 de ani, luase analgezicul fără prescripție medicală cu doar câteva ore înainte - și prezenta, de asemenea, o crustă galbenă ciudată pe buze și o umflătură severă a feței. Ea a fost transportată de urgență la spital și a fost diagnosticată cu o reacție adversă severă, extrem de rară, la ibuprofen, numită Sindromul Stevens-Johnson.

Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la un factor declanșator, cum ar fi un medicament, provocând niveluri ridicate de inflamație și determinându-l să atace propriile celule ale organismului, inclusiv pe cele din piele - provocând bășici și umflături. De asemenea, au apărut erupții cutanate pe membrele pacientului, așa cum se arată mai sus. Testele au arătat și probleme la nivelul pielii exterioare, care conține miliarde de celule sănătoase și o mulțime de vase de sânge, ceea ce poate provoca desprinderea stratului exterior în anumite locuri.

Reacțiile adverse pot provoca inclusiv moartea

 

Pacienta a fost trimisă la secția de terapie intensivă, unde i s-a pus un tub în gât pentru a-i administra lichide, a primit o perfuzie și i s-a prescris un tratament cu antibiotice. Medicii au ținut-o în secție timp de șapte zile, până când umflăturile au început să se diminueze și nu au apărut noi erupții cutanate. Ea nu mai suferise niciodată reacția la ibuprofen și nu era clar dacă femeia - care nu avea nicio boală de bază - a suferit efecte pe termen lung în urma reacției.

Dezvăluind acest caz rar în Clinical Case Reports, medicii au declarat: "Ibuprofenul... a fost mult timp un stâlp în domeniul ameliorării durerii și al gestionării inflamațiilor. Cu toate acestea, în spatele prezenței sale banale în dulapurile cu medicamente, se află un potențial pericol care, deși rar, necesită atenția și înțelegerea noastră“. Aceștia au adăugat: "Deși ibuprofenul este în general sigur, apariția rară a unor reacții severe, cum ar fi SJS, ne reamintește că niciun medicament nu este complet lipsit de riscuri"., citează Daily Mail. În astfel de cazuri, pacienții sunt frecvent spitalizați și, în unele cazuri, pot muri din cauza bolii. În reacție, sistemul imunitar declanșează niveluri ridicate de inflamație împotriva ibuprofenului - identificându-l greșit ca pe o amenințare.

Pacienta a luat medicamentul pentru o răceală banală

 

Femeia, în vârstă de 45 de ani, a fost internată de urgență la terapie intensivă în Irak după ce a suferit de aceste simptome după ce a luat ibuprofen. Femeia le-a spus medicilor că luase două tablete de ibuprofen de 400 mg înainte de reacție. Testele efectuate pe organele interne, cum ar fi plămânii și inima, au arătat că toate acestea funcționau normal. Însă o probă prelevată de la piele a arătat că stratul exterior se desprinsese de corp - ceea ce a dus la diagnostic. Medicii au înregistrat, de asemenea, semne de necroză, adică atunci când celulele sănătoase încep să moară din cauza unei defecțiuni în alimentarea cu sânge. De asemenea, femeia nu suferea de nicio boală de bază, era nefumătoare și nu consuma alcool.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.