Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medici români, cei mai INVENTIVI HOȚI: MAI investighează emiterea de certificate verzi cu teste FALS pozitive

Facebook
cod qr certificat verde spectacole

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) afirmă că au indicii privind un nou mod de fraudare a eliberării şi utilizării certificatelor digitale UE, arătând că mai mulţi medici de familie ar falsifica rezultatele testelor rapide pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, pacienţii beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi. În aceste cazuri au fost iniţiate controale de către Direcţiile de Sănătate Publică şi poliţişti, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în urma verificărilor din ultimele şapte zile, au fost întocmite 40 de dosare penale, dintre care 16 pentru zădărnicire a combaterii bolilor.

În prezent, poliţiştii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverinţe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane.

Potrivit reprezentantului MAI, doar în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor şi adeverinţelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.

"Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi", a arătat Monica Dajbog.

Ea a adăugat că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost iniţiate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână poliţiştii şi jandarmii au desfăşurat peste 12.000 de acţiuni preventive privind necesitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară, dar şi 7.924 de acţiuni de control a modului în care sunt respectate reglementările legale care au ca scop prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19, în special în spaţii aglomerate, centre comerciale, mijloace de transport în comun. În total, au fost verificaţi peste 26.000 de operatori economici, 1.540 de operatori mijloace de transport persoane şi aproximativ 300.000 de obiective de interes, dintre care aproape 25.000 de spaţii de alimentaţie publică. De asemenea, au fost verificate peste 600.000 de persoane. Conform sursei citate, au fost constatate 20.447 de contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie (17.237), nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea (2.549) şi nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea (306).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.