Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii brazilieni îl dau pe Jair Bolsonaro pe mâna Curţii Penale Internaţionale: E acuzat de 'crime împotriva umanităţii'

AFP
Jair Bolsonaro

Membri ai personalului medical din Brazilia au cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă cu privire la reacţia preşedintelui Jair Bolsonaro faţă de pandemia covid-19, care constituie în opinia lor o ”crimă împotriva umanităţii”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Dosarul a fost prezentat Curţii, cu sediul la Haga, de către o coaliţie de sindicate care afirmă că reprezintă peste un milion de muncitori în sectorul Sănătăţii în Brazilia.

Sindicatele din Sănătate îl acuză pe liderul extremi dreapta braziliene de faptul că a ”dat dovadă de neglijenţă criminală în modul în care a gestionat pandemia covid-19, riscând viaţa personalului din domeniul Sănătăţii şi membrilor societăţii braziliene”, se arată în documente consultate de AFP.

Citește și: Gabriela Firea plantează bomba la ușa Guvernului: ‘Avem de toate, dar sunt prost organizate’

CPI - creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume - nu are nicio obligaţie să dea urmare miilor de cereri de acest fel, depuse la procuroarea Curţii, care decide în mod independent ce dosare să le prezinte judecătorilor.

Jair Bolsonaro, care a anunţat sâmbătă un test negativ cu covid-19, la peste două săptămni după ce a fost diagnosticat pozitiv, a minimalizat adesea gravitatea pandemiei, pe care a catalogat-o drept o ”gripuliţă”.

Sindicatele îl acuză pe preşedintele brazilian de ”perpetuarea riscurilor contaminării ci covid-19, prin favorizarea adunărilor susţinătorilor săi, de care s-a apropiat fără mască şi făcând publicitatea unui tratament medical extrem de discutabil, ca hidroxiclorochina”, considerat ineficient împotriva covid-19 de către mai multe studii ştiinţifice.

Citește și: Legea a fost promulgată! Apar noi reguli pentru cei care locuiesc la bloc

”Administraţia Bolsonaro trebuie să fie trasă la răspundere cu privire la răspunsul său nemilos faţă de pandemie şi cu privire la refuzul său de a proteja personalul medical şi pe brazilieni, pe care a jurat să-i apere”, denunţă într-un comunicat secretarul însărcinat cu regiunea America a Federaţiei Sindicale UNI Global Union, Marcio Monzane.

Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus - cu peste 2,4 miliaone de persoane contaminate de la începutul epidemiei covid-19 şi cu aproximativ 87.000 de morţi, potrivit unor date oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.