Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii din Spitalul Drobeta Turnu Severin, APEL DISPERAT: 'Noi suntem, practic, fără apărare'

NBC News
coronavirus

Medicii Spitalului Drobeta Turnu Severin cer autorităţilor ca toţi pacienţii care ajung în Urgenţe să fie testaţi pentru coronavirus deoarece riscul de îmbolnăvire, atât a personalului medical, cât şi celorlalţi bolnavi, este foarte mare, în condițiile în care decizia testării aparține DSP, potrivit MEDIAFAX.

Medicii din Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin au trimis o scrisoare deschisă către Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, dar şi conducerii spitalului, în care descriu pericolele la care sunt supuşi atât angajaţii spitalului, cât şi ceilalţi bolnavi, prin faptul că nu toţi pacienţii care ajung în spital sunt testaţi pentru coronavirus.

Citește și: Tăriceanu: ‘Nu-mi dă pace un gând! Să avem neșansa unor conducători atât de ticăloși. Au știut din timp de acest virus’

Doctorul Radu Iman, medic chirurg la SJU Drobeta Turnu Severin, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în spital pot ajunge persoane infectate cu coronavirus, dar care, dacă nu au declarat că vin din străinătate sau că au intrat în contact cu alte persoane ce ar putea avea COVID-19, nu sunt testate. În aceste cazuri, potrivit medicului Radu Iman, toate cadrele medicale se pot îmbolnăvi.

„Pericolul este major, şi nu numai la noi în Severin, în toată România. Noi suntem, practic, fără apărare. Noi nu avem posibilitatea de diagnostic, testarea care trebuia făcută înainte de orice lipseşte sau se face în foarte puţine cazuri, din câte am înţeles, pentru că nu au fost pregătiţi cu teste suficiente. Dacă nu pui întâi diagnosticul, n-ai cum să tratezi un bolnav. Noi nu putem să diferenţiem, dacă n-avem teste, un caz contaminat, de un caz necontaminat. Suntem expuşi şi noi şi întreg personalul şi toţi bolnavii din spital atâta vreme cât vine un bolnav pe care noi nu-l putem testa şi care poate să îmbolnăvească toţi”, spune medicul.

Citește și: OECD avertizează: ‘Economia globală va avea nevoie de ani de zile pentru a se reface după pandemie’

Potrivit acestuia, pericolul vine de la cei asimptomatici, dar şi de la cei care au simptome.

„Deocamdată, nu intrăm în operaţie decât cu urgenţele majore de când am închis accesul altor bolnavi. Gradul de expunere e mare, nu numai la noi, în toată ţara. Se întârzie cu apariţia acestor teste. România n-a fost pregătită în momentul în care a apărut această pandemie”, a mai spus chirirgul Radu Iman.

Medicii din Drobeta Turnu Severin cer ca toate unităţile de primiri urgenţe să aibă teste pe care să le facă rapid celor care ajung în la spital.

Chirurg Radu Iman este de părere că decizia de a testa o persoană aparţine în prezent Direcţiei de Sănătate Publică, iar criteriile de testare nu ar fi cele corecte.

„O testare în masă nu cred că ar fi necesară pentru că testul îţi arată că nu eşti, dar asta nu înseamnă că peste o oră nu pot să iau coronavirusul. Ar fi bine testul să fie la îndemâna spitalului şi, din păcate, testul este acum la Direcţia de Sănătate Publică care dirijează după ceva criterii, dar cele clinice mai puţin, dacă cineva face testul sau nu face testul. Deci, cine trebuie să facă acel test?... Medicul terapeut, medicul care consultă bolnavul şi ia legătura cu bolnavul. E aşa o birocraţie fantastică, încât un bolnav pe care eu îl consider potenţial purtător de virus n-am posibilitatea şi trebuie aprobare DSP şi Direcţia de Sănătatea dacă vrea îl ia, dacă vrea nu-l ia. Au nişte crtiterii foarte relative”, a criticat chirurgul.

Citește și: Iohannis: ‘Dragi pensionari: nu va expuneți inutil unui risc uriaș, limitați orice deplasare în afară domiciliului’

Potrivit autorităţilor, luni, în Mehedinţi, 124 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar 1.286 persoane sunt izolate la domiciliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.