Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii din Timișoara pot vedea petele de cancer de pe plâmâni cu ajutorul unui soft

www.asianscientist.com
Celula canceroasa

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara au implementat un soft de post-procesare a investigaţiei imagistice, realizată cu ajutorul computerului tomograf (CT), care permite analiza volumului nodulilor pulmonari, putând detecta precoce riscului de cancer în cazul pacienţilor care au "pete pe plămâni", informează Agerpres.

Imaginea obţinută cu ajutorul screening-ului imagistic este introdusă în softul staţiei de post-procesare, fiind oferite mai multe informaţii, de la volumul nodulului analizat până la elaborarea unui model de predictibilitate care prezintă o posibilă evoluţie într-un interval de timp de până la un an.

"Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidelă decât cea bidimensională. Un nodul nu o să crească niciodată doar în două dimensiuni, pe cele două axe standard, ci are o creştere volumetrică, de multe ori în toate direcţiile. Acest soft tocmai aceasta permite, o analiză imagistică mult mai corectă", a declarat, miercuri, într-un comunicat de presă, şefa Secţiei Radiologie a spitalului, dr. Diana Manolescu.

Softul folosit de radiologii Spitalului "Victor Babeş" Timişoara permite şi realizarea unui calcul cu privire la procentul de creştere sau de scădere a volumului unui nodul pulmonar într-un interval de timp, în cazul pacienţilor care efectuează două sau mai multe investigaţii imagistice cu ajutorul CT.

Medicii timişoreni trag un semnal de alarmă şi spun că România ar trebui să beneficieze de un program de screening pentru pacienţii care pot dezvolta noduli pulmonari ce duc, în final, la apariţia unui cancer de plămâni.

Citește și: Panică în justiție la Brăila: Doi judecători şi un grefier de la Judecătorie au fost confirmați pozitivi la Covid-19

"Există o categorie de pacienţi pe care noi o numim 'pacienţi de risc', adică persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumători de peste 15 ani sau fumători activi. Aceştia au un risc major de a dezvolta o formă de cancer pulmonar. Ei ar putea fi introduşi într-un program naţional pentru realizarea unor investigaţii imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numărul persoanelor care ajung într-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar, în care tratamentul curativ nu mai este posibil", subliniază dr. Diana Manolescu.

Demararea unui asemenea program de screening anual pentru categoriile de risc, concomitent cu folosirea pe scară largă a softului de post procesare imagistică în cazul nodulilor, dar şi a examenelor CT cu doză redusă pot duce la identificarea în stadii precoce a cancerului, în cazul pacienţilor care pot dezvolta asemenea afecţiuni.

Cancerul pulmonar provoacă la nivel mondial decesul a peste 1,6 milioane de oameni în fiecare an, iar la fiecare 30 de secunde, o persoană moare de cancer în lume. În peste 75% din cazuri, depistarea cancerului are loc prea târziu, în stadii inoperabile ale afecţiunii, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.