Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii români de la Colentina, pionieri într-un studiu Covid 19

medici

O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu Covid 19 unic în lume.   Concluzia studiului confirmă că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul unei proteine anticoagulante din organismul uman, provocând forme severe ale bolii sau chiar decesul.

Studiul început în primăvara anului trecut a fost observat pe un esantion de 91 de pacienți cu forme severe de Covid 19 și cu valori scăzute ale proteinei S, proteină cu rol anticoagulant în organismul uman.

“Ideea studiului a aparținut colegului meu pneumolog, Marius Balea, care m-a sunat într-o zi și mi-a zis că el s-a gândit la căutarea proteinei S, proteinei C și antitrombinei 3 pentru acești pacienți cu forme grave. Mi s-a părut o idee interesantă și am început să dozăm și noi proteina S a acestor pacienți” a precizat Prof. Univ. Dr. Cristian Băicuș, Șeful Secției Medicală II de la Spitalul Clinic Colentina, coordonatorul studiului.

A fost observată așadar o relație doză-efect între nivelul scăzut al proteinei S și formele grave de Covid. În continuare, medicii și-au propus să elucideze cauza și să identifice dacă pacienții aveau congenital un nivel scăzut de proteină S, devenind astfel vulnerabili formelor severe ale bolii sau virusul influența negativ nivelul normal al acestei proteine anticoagulantă.

Ulterior, pacienții supraviețuitori au fost rechemați și s-a observat că nivelul proteinei S a revenit la valori normale la câteva luni după infectare.  Concluzia studiului a demonstrat că virusul SARS COV 2 influențează negativ  nivelul de proteina S, provocând forme severe cu  tromboze, embolii sau chiar accidente vasculare.

În momentul publicării, în lume nu exista încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind așadar pionieri în acest sens. Studiul a fost recunoscut international, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat în American Journal of Therapeutics.

Echipa care a realizat studiul este formată din 6 medici: Prof. Dr. Cristian Băicuș, Medic Primar, Prof. Univ., Șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, Dr. Elena Stoichițoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea din cadrul aceluiași spital.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține cercetarea științifică românească, fiind un promotor al inovației și excelenței în medicină și își propune sprijinirea echipei în alte studii medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.