Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii se pregătesc de proteste: Cum începe HAOSUL în spitale

greva medici

Medicii vin cu noi revendicări prin care, susţin ei, sistemul sanitar ar putea fi restructurat. Cei mai radicali dintre doctori susţin că sănătatea ar trebui să primească 8% din PIB pentru a putea lucra în condiţii decente, iar personalul medical să aibă salarii similare cu cele ale judecătorilor şi procurorilor.

Citește și: DOLIU în politcă: Soția unui lider important a murit la București

Gabriela Cucu, medic specialist psihiatru la spitalul din Giurgiu care lucrează şi la mai multe cabinete private din Capitală, a deschis un nou grup pe Facebook şi le cere părerea colegilor pentru o listă de revendicări urgente. Speră să fie negociate cu autorităţile înainte de sfârşitul lunii, altfel, pe 1 septembrie ar urma să fie un protest în faţa Ministerului Sănătăţii. Totul ar putea culmina cu o grevă generală, care ar provoca haos în spitale.

Citește și: Soția unui deputat ȘOCHEAZĂ: Da, sunt BISEXUALĂ

Medicii vor cel puţin dublarea salariilor într-o singură tranşă, eliminarea plăţilor informale şi condiţii mai bune de muncă. Să nu mai fie nevoiţi să lucreze cât pentru doi, pentru că nu sunt suficienţi medici. Vor dotări şi medicamente în spitale, plata transportului, susţinerea chiriei pentru rezidenţi. Iar lista este mai lungă.

Citește și: Decizie istorică luată de Klaus Iohannis: Premieră de când e președintele României

Medicii consideră că trebuie să aibă salarii similare cu cele ale judecătorilor şi procurorilor. Grilele propuse pe unul dintre grupurile de pe Facebook includ venituri nete de cel puţin 3.500 de lei pentru rezidenţi. Pentru medicii specialişti se cer salarii şi de peste 6.500 de lei, în mână, şi peste 6.700 de lei pentru medicii primari.

Citește și: Ce poze noi au apărut cu Carmen Iohannis / FOTO

Pentru asistenţii medicali sunt propuse salarii de peste 2.000 de lei net. Majorări sunt solicitate şi pentru celelalte categorii de personal medical.

Pe listele de revendicări puse în dezbatere pe Internet sunt reforme radicale. Medicii cer 8% din PIB pentru sănătate, iar angajaţii şi angajatorii să achite o contribuţie socială mărită la 7% din venit. Unii propun să fie desfiinţată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar banii să fie redirecţionaţi către autorităţile locale şi către privaţi.

Citește și: NOSTRADAMUS de România: Un profesor din Olt proorocește toate rezultatele la meciuri

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.