DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă învaţă tehnici avansate de resuscitare, la un curs cu certificare europeană

chirurgie vasculara sanador

Douăzeci de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău urmează, în aceste zile, un curs cu recunoaştere europeană şi internaţională privind tehnici avansate de resuscitare, alte 16 cadre medicale fiind recertificate în aceste competenţe, potrivit Agerpres.

Programul de training "Curs Vital Avansat" are loc în perioada 11-13 noiembrie, cu suportul şi implicarea Fundaţiei Consiliului Naţional Român de Resuscitare, afiliat la Consiliul European de Resuscitare, şi se adresează, la nivel teoretic, dar mai ales practic, medicilor care nu sunt specializaţi în medicina de urgenţă, dar se pot întâlni cu pacienţi în stare critică în secţiile unde lucrează. O primă ediţie a avut loc în anul 2019, fiind certificaţi 24 de medici ai Spitalului Judeţean.

 


Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES


"E un curs a cărui temă centrală este suportul vital avansat, care se realizează într-o manieră standardizată peste tot în lume, are o acreditare la nivel mondial şi se bazează atât pe standarde educaţionale, cât şi de practică medicală, încercând astfel să stabilim nişte jaloane în ceea ce înseamnă resuscitarea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Noi nu învăţăm cadrele medicale medicină, ci încercăm să structurăm cunoştinţele lor, astfel încât să poată identifica uşor pacientul care este critic, pacientul care este deja în stop cardiac sau care sunt îngrijirile acordate după resuscitare. La curs avem toate specializările medicale, pentru că identificarea pacientului cu risc trebuie făcută indiferent de secţia unde este acest pacient. Fiecare specialitate, la un moment dat, va avea un astfel de pacient critic. Cursul include doar trei discuţii teoretice foarte scurte, în rest 95% din activitate fiind pur practică", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Hadrian Borcea, instructor Suport Vital Avansat din partea Consiliului Naţional Român de Resuscitare.

Pentru acest curs, cadrele medicale au acces la o platformă online educaţional-medicală gestionată de Consiliul European de Resuscitare, o bibliotecă virtuală cu noutăţi din lumea medicală a intervenţiilor de urgenţă. Accesul la această platforma este pentru o perioadă de trei ani, identică cu cea de valabilitate a certificării.

"Este important să lucrăm uniform, standardizat, conform unor ghiduri, protocoale, să înţelegem exact ceea ce am făcut, ce trebuie să facem în continuare pentru pacient şi în acest fel echipa să fie sudată şi să aibă o viziune şi o perspectivă globală asupra pacientului, care să poată să îi fie în primul rând lui de folos", susţine Amalia Găvriluţ, medic în Spitalului Judeţean Zalău, care a absolvit prima ediţie a cursului şi acum doreşte să obţină recertificarea competenţelor.

 

Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES


Partea practică a pregătirii are loc la TenarisUniversity şi include exerciţii folosind simulatoare didactice medicale şi tehnice avansate de resuscitare şi eliberare a căilor respiratorii. Cursul se încheie cu un examen scris şi un examen practic. În urma absolvirii cursului, se obţine un certificat de cadru medical acreditat ASL - suport vital avansat, recunoscut la nivel european şi internaţional.

"Este un curs foarte interesat şi foarte util, pentru că ne sistematizează cunoştinţe pe oricum le avem la nivel teoretic, dar ne învaţă să fim organizaţi şi mai eficienţi, să acţionăm mai rapid. Este foarte bine gândit şi organizat din punct de vedere al activităţilor practice", precizează, la rândul ei, Liliana Stanciu, medic hematolog.

 

Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES


Cursul este finanţat cu circa 20.000 de dolari de către compania TenarisSilcotub şi este realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj.

"Ultimii doi ani ne-au arătat că suntem profund interconectaţi. Putem evolua doar alături de partenerii cu care lucrăm, integraţi în comunitatea în care trăim, susţinându-ne unii pe ceilalţi şi dorindu-ne să fim mai buni, personal şi profesional. Ne bucurăm că anul acesta găzduim a doua ediţie a programului de Suport Vital Avansat, cu certificare europeană. Profesionişti la nivel naţional în medicina de urgenţă dau mai departe din cunoştinţele lor cadrelor medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Este un proiect care ne aduce aproape de comunitate, care interconectează profesionişti din mai multe domenii medicale şi creează o dinamică constructivă", a precizat, pentru AGERPRES, Codruţa Hodrea, reprezentant al TenarisSilcotub.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.