Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Adrian Marinescu: 'Aș înlocui lockdown-ul cu izolarea rapidă a celor pozitivi și aș testa cât mai mult'

Antena 3
Adrian Marinescu

Doctorul Marinescu a venit în studio cu mască și ne îndeamnă să luăm asta ca pe un mesaj: oriunde am merge să purtăm mască, când ieșim din casă.

Invitat lui Marius Tucă de vineri seara, medicul Adrian Marinescu, a avut, ca de fiecare dată, un mesaj optimist, considerând că lockdown-ul nu este cea mai bună variantă. El a spus că ar trebui testați mult mai mulți, 150.000-200.000 zilnic, și ar trebui izolați doar cei depistați pozitiv, conform alephnews.ro.

Citește și: Gabriela Firea, un nou atac crunt la adresa Guvernului Orban: ‘Deschideți școlile! Testați copiii și profesorii! Izolați focarele! Aveți cu ce! V-am lasat stocuri, rezerve, spitale dotate, tot ce trebuie!’

Doctorul Marinescu spune că, în această fază accelerată a virusului, ar schimba trei lucruri: coerență și logică în toate măsurile luate, înțelegerea situației într-un context general, luarea în considerare că și România are idei, poate și mai bune decât are neamțul, de exemplu.

Dr. Marinescu: Aș înlocui lockdown-ul cu izolarea doar a celor pozitivi

„Marius Tucă: Ce putem face de acum că am ajuns la un număr impresionanat de cazuri zilnice?

Adrian Marinescu: Aș înlocui lockdown cu lucrurile pe care le presupune izolarea, mă interesează să îi izolez pe cei pozitivi și acum aș testa cu ce pot, și cu PCR și cu teste rapide, să ajung ca în Marea Britanie cu 300.000 de teste pe zi, nouă ne-ar trebui 150.000 sau 200.000. Aș merge pe testare extinsă și izolare pentru cei care au nevoie, doar ei să fie în lockdown. În al doilea rând, m-aș gândi să vin cu niște măsuri pentru sistemul medical. Toată lumea pune întrebarea asta care a devenit un clișeu: Cât mai rezistă sistemul medical? Răspunsul meu este ce măsuri trebuie să iau în mod dinamic ca să nu ajung în punctul în care totul intră în colaps? Un calcul pe hârtie îmi spune că am un anumit număr de infectări într-o zi în Capitală, știu ce a fost în ultimele două săptămâni, știu ce va fi într-o săptămână-două, e destul de simplu să îmi dau seama de câte locuri am nevoie în mod real, asta se poate face la nivel de statistică: câte spitale, câte locuri la ATI pentru a nu intra într-un colaps peste două săptămâni.”

Medicul a vorbit despre teoria probabilităților: tineri fără comorbidități au șanse mici să facă boala. Doctorul de la Matei Balș subliniază că e foarte important rolul medicilor de familie.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Nu cred că a mai făcut cineva până acum în România un plan de o asemenea dimensiune și pregătit în amănunt’

„E foarte greu și pentru el, dar el cunoaște pacientul, știe că X e supraponderal, că are anumite boli, e adevărat că evaluarea inițială e orientativă, dar e importantă.”, a explicat medicul.

Adrian Marinescu a spus că tratamentul pentru acasă pentru cei fără factori de risc, cu o formă ușoară sau asimptomatică trebuie să fie unul care nu presupune administrare injectabilă, e un tratament strict simptomatic, paracetamol, vitamine, ceva pentru tuse, sau pentru nas înfundat.

„Eu îi spun pacientului care e acasă să facă rost de un pulsoximetru și trebuie înregistrat corect, dacă ne știm fără probleme de sănătate trebuie să avem de la 95 în sus.”

Dr. Marinescu: Perioada de incubație este de cele mai multe ori până într-o săptămână

„Marius Tucă: De ce nu s-ar reduce perioada de carantinare la o săptămână? Aici aș avea un răspuns, un studiu irlandez zice că perioada de incubație este mai lungă decât se credea anterior. Pacienții care vin la Matei Balș cam după câte zile de incubare vin?

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării’

Adrian Marinescu: De cele mai multe ori până într-o săptămână, dar nu e numai acest studiu, de când a inceput pandemia au fost diverse studii care au vorbit de perioade chiar mai lungi de incubație. Peste tot în lume se porneste de la un lucru foarte concret, care este si economic, oamenii nu pot sta în izolare perioade lungi de timp și atunci se merge pe valoarea medie pentru cele mai multe dintre cazuri. Asta nu înseamnă că după ce am ieșit din izolare, după o săptămână în Marea Britanie, nu respect aceleași măsuri sau că am o garanție. Perioada de carantină trebuie să fie o săptămână sau zece zile.”

În ceea ce privește situația școlilor, în acest moment medicul crede că e bine să fie online.

„În septembrie am vorbit despre cum vor evolua lucrurile, cred că școlile reprezintă un factor de creștere, dar nu e decisiv, nu cred că școlile fac diferența între echilibru și nonechilibru. Oamenii care merg la școală sunt și într-o comunitate, când e transmitere accelerată încercăm să reducem activitățile și asta e legată și de școală.”

Medicul Adrian Marinescu a mărturisit că și-ar dori ca vaccinul să ajungă în România până la finalul anului, dar crede că aceasta se va întâmpla în prima parte a anului 2021 și va fi administrat la un procent semnificativ din populație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.