Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul amendat pentru imunizarea peste rând: 'Dvs. ce aţi face, după ce DSP te sfătuieşte să nu irosești dozele şi apoi îţi dă amendă?'

test covid-19 coronavirus testare

Medicul coordonator al vaccinării anti-COVID la Spitalul Rădăuți, Andrei Manta, amendat cu 5.000 de lei de DSP Suceava, a prezentat joi, la Antena 3, o altă față a cazului.

Citește și: Cine ar putea prelua 'zestrea' PMP

Trimis de Ministerul Sănătății, DSP i-a imputat medicului vaccinarea unor persoane neprogramate. Andrei Manta spune că a vaccinat persoane care erau programate în zilele precedente dar nu au putut ajunge la momentele stabilit. După amenda primită, el a spus că a aruncat dozele rămase.

  • „Este o eroare, nu este adevărat. Au fost descoperite 563 de persoane neprogramate. Aici există câteva nuanțe de precizat. Un pacient care vine să se vaccineze are un anumit program. Şi mă întreabă şi le spun sincer: „Da, ai programare, este în regulă, revii mâine sau când se poate”. Acest pacient care vine a doua sau a treia zi cu acea hârtie pe platformă apare ca neprogramat. când au venit să verifice acele liste, au găsit pacienţi mult peste numărul de programări în ziua respectivă pentru că au fost dintre ei programaţi în altă zi și nu au putut ajunge. Asta s-a întâmplat de-a lungul timpului.
  • Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla.... La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit. Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu.
  • Imediat după ce am primit amenda am gândit următorul lucru: „Am trei variante... Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi care erau programați, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”

Peste 560 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 la centrul de vaccinare de la Spitalul din Rădăuți, deși erau eligibile pentru etapa a III-a. În urma unui control făcut la cererea Ministerului Sănătății, medicul coordonator a fost amendat cu 5.000 de lei, potrivit Mediafax.

La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul DSP Suceava au mers în control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost vaccinate în acest centru 563 de persoane, care erau eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programați pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați. În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă transmis joi.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați si au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a. De altfel, în Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare, nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

După controlul făcut, medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. De asemenea, inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale (OMS nr.2171/2020) privind evidența persoanelor vaccinate și respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.