Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul care a descoperit anomalia care provoacă sindromul Down va fi canonizat: Papa Francisc a aprobat deja decretul care-i recunosc virtuţile eroice

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam plecare papa francisc

Papa Francisc a aprobat joi un decret ce recunoaşte "virtuţile eroice", un prim pas pentru canonizarea medicului francez Jerome Lejeune, un cunoscut militant antiavort, care în 1959 a descoperit anomalia cromozomică ce provoacă sindromul Down, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Jerome Lejeune a avut o foarte bună relaţie personală cu papa Ioan Paul al II-lea care în 1997, în cadrul unei vizite pastorale în Franţa, s-a rugat la mormântul medicului aflat în cimitirul localităţii Chalo-Saint-Mars, la 50 de kilometri sud de Paris.

Lejeune s-a născut pe 13 iunie 1926 la Montrouge (Franţa) şi a murit la Paris pe 3 aprilie 1994. Tată a cinci copii şi un catolic fervent, el a fost liderul mişcării antiavort şi a ajuns chiar să facă propuneri legislative în SUA.

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

Anomalia cromozomică "Trisomia 21" descoperită de Lejeune permite diagnosticarea precoce a sindromului Down. Însă el însuşi a respins opţiunea avortului pentru a împiedica naşterea copiilor cu această problemă.

Procesul de canonizare are mai multe etape: prima este declararea ca "venerabil" sau slujitor al Domnului, a doua este beatificarea, iar treia sanctificarea.

Venerabil şi slujitor al Domnului este declarată o persoană care s-a făcut vrednică în cursul vieţii sale de virtuţi eroice.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Pentru ca un venerabil să fie beatificat este necesar să se producă o minune ca urmare a sacrificiului său, iar pentru a fi beatificat şi a fi ridicat la rang de sfânt, este nevoie de o altă minune înfăptuită prin "intercedere" sau mijlocire.

Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor se ocupă de procesul de canonizare care poate dura, de la câţiva ani la câteva secole, cu diferenţe în funcţie de moartea sfântului, care poate fi naturală sau de martiriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.