Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul care vrea să devină brancardier vine cu EXPLICAȚII: 'Motivul principal a fost să atrag atenția asupra situației aberante'

www.stirileprotv.ro
medici, doctori, neurochirurgi

Un medic de familie din Arad, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familie din județ, care încearcă să devină brancardier, declară că vrea să atragă atenția asupra faptului că două treimi din angajații sistemului sanitar ”nu există”.”Decizia a fost o surpriză și pentru soția mea”, spune medicul.

Medicul de familie Adrian Dărăbanţiu, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familie Arad, și-a depus dosarul la concursul pentru un post de brancardier în cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Acesta a declarat pentru MEDIAFAX că vrea să renunțe la meseria de medic și să transporte răniții cu targa, după 31 de ani de activitate, nu doar pentru salariul dublu, ci și deoarece vrea ssă atragă atenția asupra ”situației relativ aberante din sistemul sanitar românesc”.

Întrebat de ce și-a depus dosarul la concursul pentru un post de brancardier în cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, medicul a răspuns: ”Motivul principal a fost să atrag atenția asupra situației relativ aberante din sistemul sanitar românesc, în care o treime din personal beneficiază de condiții puțin mai corecte, dacă e să ne luăm după standardele europene, iar celelalte două treimi sunt efectiv considerate neimportante. Două treimi, noi nu existăm”.

Citește și: CONTROVERSĂ Ginerele lui Nicolae Ceaușescu și-a iertat agresorii - Ce le-a cerut în schimb

Întrebat, de asemenea, ce salariu are acum și cât ați câștiga ca brancardier, Adrian Dărăbanţiu a spus: ”Culmea, eu care am mai mulți pacienți și am și grad profesional, aș cam rămâne la același nivel de salarizare, dar nu toți colegii mei au un număr mare de pacienți, nu toți colegii mei au vechime în grad, cum am eu și pentru acei colegi, venitul unui brancardier poate să fie chiar dublu venitului pe care îl au ca medic de familie. Veniturile medicilor de familie se cifrează în jurul sumei de 2.000 de lei lunar, ori există brancardieri, la spitale diferențierile sunt mari, dar sunt brancardieri pe secții de urgență, UPU, care câștigă 4.000 de lei. Deci, de la 2.000 de lei la 4.000 de lei. Poate să fie dublu, triplu”.

Medicul de familie a spus că se gândește să plece în străinătate de foarte mulți ani, însă din păcate familia nu este de acord.

”Și dacă ar fi fost să plec, pe vremea lui Ceaușescu, din cauza comunismului, iar acum din cauza aceluiași comunism rămas și în special din cauza condițiilor pe care le oferă sistemul sanitar. Dacă întrebați marea majoritate a medicilor care au plecat vor răspunde că primordiale sunt condițiile de lucru și în al doilea rând este factorul material. Marea majoritate va spune că, pe primele planuri, nici într-un caz nu este partea materială motivul plecării. În cazul meu, familia nu vrea”, a afirmat medicul.

Întrebat cum a reacționat familia sa la decizia luată, Adrian Dărăbanţiu a spus că a fost o surpriză și pentru soția sa.

”Nu a reacționat în niciun fel. Sunt de mult timp împreună cu soția, nu a avut absolut niciun fel de reacție. Este decizia mea, exact cum soția ia decizii, ni le respectăm reciproc. Nu ne-am sfătuit înainte să-mi depun dosarul. A fost o surpriză și pentru soția mea”, a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, luni, la depunerea dosarelor pentru posturi, era coadă. Întrebat dacă ia în calcul și posibilitatea de a fi respins, medicul a spus: ”Concursul este undeva prin august, este o probă scrisă, o probă practică. La orice concurs la care te prezinți, la orice competiție poți să câștigi, poți să pierzi. Sunt pregătit pentru orice rezultat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.