Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Cătălin Apostolescu: 'Sfârşitul epocii antibiotice se apropie destul de repede'

MedicHub
Antibiotice

Managerul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Capitală, dr. Cătălin Apostolescu, a explicat marți că sistemul medical se confruntă cu o problemă cât se poate de serioasă: rezistența populației la antibiotice.

„Este o problemă cu care noi ne confruntăm de ani de zile, problema rezistenţei bacteriene. Nu-mi doresc să joc rolul de Casandră, dar dacă nu luăm nişte măsuri şi dacă nu le luăm repede, norii negrii ai sfârşitului epocii antibiotice se apropie destul de repede. Domnul ministru Rafila făcea referire la o bună practică în prescrierea antibioticelor, şi cred că aici avem încă foarte mult de lucru. Trebuie să formăm şi trebuie să lucrăm zilnic la această bună practică în privinţa antibioticelor, în aşa fel încât să intre într-o rutină, să devină un automatism modul în care prescriem în mod raţional antibiotic”, a afirmat managerul institutului Matei Balș.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus și el că medicii prescriu prea des antibiotice: „Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebui utilizate, antibiotice de primă intenţie”.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, a punctat că „s-a ajuns într-un punct în care şi medicul de familie şi orice medic prescrie antibiotic fără să plece de la o relaţie de cauzalitate, practic, prescrie, pe principiul ”mai bine să fie în plus decât în minus”, ori se pare că avem şi reacţii adverse şi clar că duce la o creştere a rezistenţei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.