Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Radu Țincu spulberă miturile după care trăiesc românii pe caniculă: Ce efecte au aerul condiționat, apa, alcoolul și cafeaua

Politici de sanatate
radu tincu

Doi litri de apă pe zi, apă la temperatura camerei, fără alcool, cafea și aer condiționat din plin - Cam așa trăiesc cei mai mulți români în această perioadă caniculară. Medicul Radu Țincu spune că unele recomandări nu sunt neaparat corecte, însă în orice există și un sâmbure de adevăr.

Tincu spune că apa la temperatura camerei se bea numai dacă stăm la umbră, în rest fiind recomandat să bem totuși apă rece. Mai mult, medicul spune că alcoolul este cu adevărat periculos în perioade de caniculă. La fel ca și cafeaua, acesta poate duce la creșterea deshidratării.

Iată ce a explicat medicul la Digi 24

Un alt element important este cafeaua. Cafeaua deshidratează, are un efect diuretic. Dincolo de faptul că ne dă o stare de agitație, care e posibil să fie amplificată de căldură, cafeaua determină pierdere de lichide prin urină, prin creșterea diurezei. Dacă bem cafea foarte multă, ea va duce la creșterea eliminării de apă. Un alt mit este alcoolul. Alcoolul deshidratează și el, dar face și un alt lucru foarte rău, la căldură: crește riscul de hipotensiune. Alcoolul este un vasodilatator, de aceea ne înroșim în obraji când bem, pentru că se produce această vasodilatație, care, combinată cu căldura, poate duce la sincopă. Sunt oameni care cad pur și simplu din picioare când se ridică de la masă pentru că alcoolul a produs această dilatație periferică. Încă un element important: jocul de temperatură dintre interior și exterior nu trebuie să fie foarte mare pentru că produce un șoc termic, organismul nu are timp să se adapteze. Este important să nu ieșim de la temperaturi de 20 de grade la 50 de grade și să reintrăm, apoi să facem asta de multe ori pe zi, pentru că organismul își pierde capacitatea de adaptare, iar această „gimnastică” a vaselor de sânge, care ba se contractă, ba se dilată, nu ne face foarte bine. Nu sunt adeptul sintagmei „te-a tras curentul”, dar există nevralgia de trigemen. În momentul în care vii de la 50 de grade, bătut de soare, și îți pui aerul condiționat care îți bate în față, sunt niște nervi, în special nervul trigemen, care pot fi afectați. Există această posibilitate să faci o inflamație a nervilor periferici. De asemenea, dacă dormi sub aerul condiționat, el bătând direct în acești nervi, ei reacționează prin inflamație, cu producerea acestor nevralgii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.