Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meditatorul, Moș Teacă și Șeful ciumei roșii: pe viață și pe moarte sau doar ménage à trois?

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Scriam recent (AICI) că PSD va câștiga în orice variantă din actuala situație, victorie al cărei principal artizan este Klaus Iohannis (AICI), dupa cei 7 ani irosiți în fruntea Statului, fără nicio reformă administrativă structurală, fără nicio clarificare constituțională, ci doar cu succese în învrăjbirea fără precedent a populației, într-o tensiune mult peste cea a anilor '90 și prin asigurarea drumului României către subdezvoltare economică și dispariția oricărei forme de educație.

Cea mai recentă criză politică pusă la cale de președintele României a vizat eliminarea USR de la guvernare, dar mai cu seamă din zona de control a mecanismelor justiției. În esență, dacă cele vehiculate în spațiul public sunt adevărate, atunci decizia ejectării fostului avocat al lui Radu Mazăre din fotoliul de ministru a fost una absolut salutară. Necazul e că toată lumea se aștepta ca USR să vrea să își întărească brațul armat, deci ori nu trebuiau aduși la guvernare, ori nu trebuiau sa primească justiția. E drept și că PNL a fost nevoit să negocieze de la început în genunchi, primele 3 ministere alese de stăpânul argaților din Modrogan fiind Educația, Externele și Apărarea. De ce oare? Nu cred că ne poate răspunde cineva la întrebarea asta. Suntem pe locul 1 la analfabetism funcțional din UE, politica externă ar fi sublimă dacă nu ar lipsi cu desăvârșire, iar despre apărare, ferească Dumnezeu de vreun război.

Acestea sunt elementele de context, care au prefigurat dezastrul actual al României: zeci de mii de morți din cauza unor "simptome ușoare [...] ca orice răceală" (Klaus Iohannis, 27.02.2020), deși pandemia fusese "învinsă" de intâiul jucător de golf al țării încă din vară. Pe deasupra, avem inflație galopantă și o deteriorare fără precedent a nivelului de trai pentru multe categorii, o explozie a facturilor la utilități, ce va afecta mai ales industria.

În acest cadru, după inutila desemnare a lui Dacian Cioloș ca premier, după agravarea circului mediatic din fosta "coaliție de dreapta", în fapt o coaliție cel mult de centru-stânga, ideologic vorbind, președintele României a "acceptat" propunerea urmașului instituțional al FSN de a desemna pe generalul Ciucă pentru a forma un guvern.

Or, în actualul context, e improbabil ca învestirea viitorului Cabinet să se poată face fără voturile PSD. Iar dacă PSD va vota acest guvern, votul va putea fi justificat doar prin:

1. controlul asupra listei de miniștri (adică PSD să devină filtrul numirilor PNL);

2. impunerea termenelor de realizare a unor măsuri sanitare, economice și sociale vitale;

3. semnarea unui acord politic pentru declanșarea anticipatelor în primăvară, urmare a demisiei asumate încă de acum de către premierul desemnat.

În lipsa acestor condiții, există numeroase motive pentru care PSD nu ar trebui să voteze Cabinetul Ciucă:

1. numirea unui general, fie el și mai autentic decât Gabriel Oprea ridică semne de întrebare principiale asupra democrației, atât cât mai există ea, dupa fraudele electorale mediatizate în ultimul an

2. lupta de sorginte fascistă împotriva PSD, alimentată de ură și manifestată prin jigniri și alte violențe a avut ca vectori principali pe Klaus Iohannis și PNL

3. Guvernul Cîțu a fost demis în urma moțiunii de cenzură depuse de către PSD, iar un nou Executiv, format integral din aceiași oameni, ar însemna auto-ridiculizarea celui mai mare partid din România.

Sunt și 2 aspecte care nu influențează deloc decizia PSD:

A. CRIZA SANITARĂ. E clar că restricțiile atât de necesare, amânate doar din ticăloșie, prostie, iresponsabilitate și interes de partid pot fi impuse și de guvernul interimar, după cum am observat;

B. IPOTEZA PRĂBUȘIRII ÎN SONDAJE este infirmată de istoria recentă, care dovedește memoria scurtă a electoratului: de la 46% și o guvernare mai degrabă cu rezultate economice și sociale bune începând din ianuarie 2017, în mai 2019 PSD se prăbușește la 22%, revenind la 30 pănă în toamna și iarna lui 2020, înscriindu-se azi cu lejeritate pe o intenție de vot de 40%.

Rămăne de văzut dacă PSD va avea înțelepciunea de a profita la maximum din avantajele ultimilor doi ani, servite lui cu generozitate de către Klaus Iohannis.

____

Bogdan-Ion Jelea, Analist politic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.