Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medvedev amenință Occidentul: ne sancționează și apoi ne cer alimente. Nu merge așa, nu suntem idioți

Medvedev

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice "nebuneşti" şi, în acelaşi timp, să se aşteaptă ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, informează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat în aceeaşi zi Moscova, la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU găzduită de Statele Unite, că a luat ostatică "aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume".

"Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile", a reacţionat Medvedev. Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali", a declarat pe Telegram actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, informează Agerpres. 

"În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge aşa, nu suntem idioţi", a adăugat fostul preşedinte rus (2008-2012).

Rusia şi Ucraina asigură 30% din aprovizionarea cu alimente a planetei.

Statele Unite şi Rusia s-au învinuit joi pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul solicitând Moscovei să permită deblocarea exporturilor de cereale ucrainene în porturile de la Marea Neagră.

"Nu mai blocaţi porturile Mării Negre! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei", a spus Antony Blinken."Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune", a adăugat el.

Denunţând dorinţa occidentală "de a face Rusia să îşi asume vina pentru toate problemele lumii", ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins în bloc acuzaţiile occidentale în ansamblu. Criza alimentară din lume există de mult timp, iar cauzele sale fundamentale provin dintr-o spirală inflaţionistă" alimentată de costurile în creştere ale asigurărilor, fluxurilor logistice dificile şi "speculaţiilor pe pieţele occidentale", a spus diplomatul rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.