Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega-anchetă internațională - Rețea de trucare a meciurilor și fraudare a pariurilor, compusă din români și bulgari, descoperită în Spania

O rețela formată de români și bulgari stabiliți în Spania se ocupa de trucarea meciurilor de fotbal și tenis de masă, dar și de fruadarea pariurilor online. Într-o operațiune româno-spaniolă, poliția a reușit să îi prindă pe coordonatorii rețelei. Sunt căutați în continuare toți sportivii implicați.

Europol anunță că a sprijinit o investigație condusă de Spania care vizează o organizație criminală care se ocupă cu trucarea meciurilor. În cadrul anchetei au fost implicate poliția spaniolă (Policía National), agenția fiscală spaniolă (Agencia Tributaria) și poliția română (Poliția Română), cu sprijinul suplimentar al Interpol.

În 2020, ofițerii de aplicare a legii au detectat o serie de pariuri online suspecte privind turneele internaționale de tenis de masă. Analizele ulterioare au dus la identificarea unei rețele infracționale compuse din cetățeni bulgari și români, stabiliți în Spania, care corupeau sportivii, în principal de aceleași două naționalități. Suspecții vizau competiții desfășurate în principal în afara Spaniei, în timp ce liderul organizației corupea sportivi care jucau pentru mai multe echipe de fotbal din România. Aceștia au furnizat aceste informații și altor falsificatori și, în același timp, au reușit să adune cunoștințe despre fraudele comise de organizații criminale active în aceeași zonă.

Pariuri în timp real prin interceptarea transmisiunilor

Organizația criminală a folosit un modus operandi inedit bazat pe tehnologie: a folosit sateliți pentru a capta transmisiunile în direct ale competițiilor înainte ca acestea să ajungă la casele de pariuri. Aveau la dispoziție și alte sisteme mai puțin sofisticate, care puteau detecta semnalul înainte ca acesta să ajungă la casele de pariuri. Acest lucru a permis rețelei să parieze în siguranță și să comită fraudele, datorită acestei cunoașteri a rezultatului meciurilor.

Suspecții au folosit această manevră infracțională în principal în ligile de fotbal din Asia și America de Sud și în Bundesliga. Cu toate acestea, au vizat, de asemenea, Liga Națiunilor UEFA, Cupa Mondială din Qatar din 2022 și turneele de tenis ATP și ITF. Pentru a evita suspiciunile, aceștia își plasau pariurile pe numele altor persoane, care colectau câștigurile în numele lor. În plus, suspecții au corupt un trader al unei case de pariuri importante pentru a asigura validarea cu succes a pariurilor.

Rezultatele generale

23 de suspecți au fost arestați, inclusiv liderul organizației, după patru percheziții domiciliare. Confiscările includ două proprietăți imobiliare, trei vehicule de lux, două antene parabolice mari și receptoare de semnal, 47 de conturi bancare, 80 de telefoane, numerar și 13 000 EUR în bancnote false.

Rețeaua infracțională este răspândită în mai multe țări

Membrii suspectați ai organizației criminale aveau legături strânse cu alte grupări active în întreaga Europă. Rețeaua de trucare a meciurilor era implicată în special în jocuri corupte din România. Prin urmare, cooperarea internațională între autoritățile de aplicare a legii din Spania și România, facilitată de Europol, a fost esențială pentru detectarea și dezmembrarea rețelei.

În timpul unei operațiuni din martie, Europol a desfășurat doi experți pe teren pentru a oferi sprijin analitic în timp real și expertiză anchetatorilor. În plus, la începutul lunii septembrie 2023, executarea unui mandat internațional de arestare a dus la extrădarea în Spania a principalului organizator, un fost jucător de tenis de masă bulgar.

Ancheta este încă în curs de desfășurare, deoarece unii dintre membrii suspecți ai rețelei sunt încă în libertate. De asemenea, anchetatorii caută să identifice sportivii corupți care au contribuit la fraudele comise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.