Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega scandalul de corupție din Ucraina retrage încrederea americanilor: SUA trimit auditori și consultanți să verifice ajutoarele trimise forțelor ucrainene

coruptie

Săptămâna aceasta, SUA și-au trimis auditorii să lucreze în Ucraina alături de Banca Mondială și de consultanții Deloitte pentru a se asigura că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat", a declarat subsecretarul de stat american Victoria Nuland la 26 ianuarie, informează publicația Kyiv Independent. Nuland a mai spus că SUA continuă „să sprijine reformele esențiale și măsurile anticorupție ale guvernului ucrainean în întreaga țară".

Declarația ei vine la câteva zile după ce un nou scandal de corupție a izbucnit în Ucraina.

La 23 ianuarie, Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a declarat că a început să investigheze un posibil caz de corupție în achizițiile de alimente ale Ministerului Apărării. Declarația a fost făcută în urma unei investigații a postului de știri ucrainean ZN.UA, care susținea că Ministerul Apărării cumpăra alimente pentru soldați la prețuri umflate, ceea ce indica o posibilă schemă de corupție. Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că prețurile umflate au fost o "eroare tehnică" a contractantului, care "a făcut o greșeală în timp ce transfera datele de la un tabel la altul". Reznikov a respins raportul de investigație ca fiind "nimic altceva decât manipulări" și a promis repercusiuni pentru cei care au divulgat contractul jurnaliștilor, adăugând că Serviciul de Securitate al Ucrainei îl va căuta pe presupusul informator.

Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat la 24 ianuarie în urma scandalului privind achizițiile care a zguduit Ucraina.

Cu toate acestea, recentele scandaluri de corupție nu par să fi implicat ajutorul umanitar furnizat Ucrainei de către Statele Unite, a declarat pe 24 ianuarie purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Pe fondul mai multor scandaluri de corupție, președintele Volodymyr Zelensky a lansat pe 24 ianuarie cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Unii au văzut în remaniere un efort al lui Zelenski de a face curățenie, dar criticii au susținut că remanierea este rezultatul luptelor politice interne, nu o adevărată campanie anticorupție, deoarece unii înalți funcționari notorii acuzați de corupție lipsesc în mod notabil de pe lista celor concediați.

Printre aceștia se numără celebrul adjunct al șefului de cabinet al lui Zelensky, Oleh Tatarov, care a fost acuzat de luare de mită în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.