Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu: România este interesată de colaborarea cu ţările de la Vişegrad

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, la Cluj, că România va participa peste o săptămână, la Budapesta, la reuniunea ţărilor din grupul de la Vişegrad, România fiind interesată de colaborarea cu aceste state. Teodor Meleşcanu a participat, luni, la o întrevedere de lucru cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, după care a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost întrebat dacă se doreşte ca România să adere la grupul de la Vişegrad.

'România este interesată de colaborarea cu ţările de la Vişegrad. Odată cu preluarea preşedinţiei de către Ungaria şi abordarea unor subiecte care interesează şi România, cum este problema Balcanilor, în mod evident că am fost invitaţi şi noi să participăm. În general, ca practică, participăm ori de câte ori sunt teme de interes şi pentru ţara noastră', a spus ministrul Meleşcanu.

La rândul său, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus că atât ţările din grupul de la Vişegrad, cât şi România înregistrează o creştere economică mai mare decât media europeană. Ministrul ungar a precizat că, în aceste condiţii, este de presupus o strângere a relaţiilor de colaborare. 'Interesul nostru este ca România să aibă o economie prosperă, 5% din exportul Ungariei vine în România. Cu cât mai bine funcţionează economia României, cu atât mai mult importăm noi. Sperăm ca actorii economici din România să fie interesaţi în domeniul Ungariei. Am deschis un cadru de credit de 510 de milioane de euro la Banca Exim maghiară pentru finanţarea cooperărilor bilaterale dintre companiile maghiare şi româneşti. Strângerea cooperării dintre ţările Vişegrad şi România este un interes pragmatic, nemaivorbind de faptul că şi România susţine lărgirea UE către Balcanii de Vest', a spus Szijjártó, conform Agerpres.

Cei doi miniştri de externe au avut luni o întâlnire la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), ei participând, fiecare, şi la deschiderea anului universitar al liniei române, respectiv cea maghiară din cadrul instituţiei clujene de învăţământ superior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.