Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru al consiliului executiv al BCE vorbește despre starea actuală a cercetării CBDC euro digitale: Trebuie să rezolvăm 'trilema CBDC'

gfmag.com
euro digital

Membrul consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, Fabio Panetta, a oferit o privire de ansamblu asupra cercetărilor actuale ale băncii centrale cu privire la moneda digitală a băncii centrale de vânzare cu amănuntul vineri, când a vorbit la Conferința IESE Business School Banking Initiative on Technology and Finance. Panetta a spus că emiterea de monede digitale a băncilor centrale sau CBDC este „probabil să devină o necesitate”, dar a avertizat că „ele nu ar trebui să devină o sursă de perturbare financiară care ar putea afecta transmiterea politicii monetare în zona euro”, conform cointelegraph.com.

O cheie pentru menținerea stabilității financiare în timpul introducerii monedei digitale, a spus Panetta, ar fi acordarea unui rol băncilor comerciale în acest proces. Acest lucru le-ar permite băncilor să continue să ofere servicii front-end, deoarece banca centrală a beneficiat de experiența lor în integrarea clienților și combaterea spălării banilor.

Un document de discuție emis de Rezerva Federală a Statelor Unite în ianuarie prevedea un rol similar pentru bănci . Lucrarea a menționat rolul potențial al intermediarilor financiari în păstrarea confidențialității consumatorilor. Banca Centrală Europeană, sau BCE, a abordat, de asemenea, probleme de confidențialitate .

În plus, Panetta a spus: „Pe măsură ce cererea de numerar scade, emiterea de CBDC ar putea asigura că banii suverani continuă să-și joace rolul în susținerea încrederii în bani și plăți”, încurajând în același timp concurența între bănci „prin reducerea puterii de piață a băncilor și îmbunătățirea contractuală. termeni pentru clienți.”

Cercetările privind potențialele interacțiuni complexe dintre CBDC și politica monetară ilustrează importanța unei proiectări atente a CBDC, a remarcat Panetta. „Trebuie să rezolvăm „trilema CBDC”, conform căreia obiectivele băncilor centrale de eficiență a plăților, stabilitatea financiară și stabilitatea prețurilor nu pot fi realizate împreună”, a spus el.

Sarcina de a proiecta o monedă digitală este complicată de evoluția rapidă a altor forme de active digitale „a căror apariție alături de bani fiat în ultimii zece ani a fost bruscă și a avut un efect masiv – similar cu explozia cambriană de 20 până la 25 de milioane de ani. în urmă." Cu toate acestea, lipsa unei CBDC adecvate pentru a echilibra influența altor active digitale ar crea „riscuri pentru suveranitatea monetară, funcțiile de împrumut de ultimă instanță ale băncilor centrale și stabilitatea financiară”, a concluzionat Panetta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.