Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Memorandum de înţelegere România-Ghana - semnat de miniştrii de Externe ai celor două state

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Un memorandum de înţelegere între România şi Ghana a fost semnat marţi, la Bucureşti, de către miniştrii de Externe ai celor două state, context în care ministrul român Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa colaborării în domeniile energetic, agricultură şi IT.

Evenimentul a fost cuprins în cadrul vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe şi al integrării regionale a Republicii Ghana, Shirley Ayorkor Botchwey, în România.

Şeful diplomaţiei române a arătat, în cadrul unei declaraţii de presă comune, că aceasta este prima vizită, în trei decenii, a unui ministru de externe ghanez. "Am constatat dorinţa comună de a amplifica colaborarea şi de a relansa relaţiile bilaterale în condiţiile în care există tradiţii bune şi importante de cooperare între România şi Ghana", a punctat el.

Totodată, oficialul român a apreciat că memorandumul semnat este "un document util de coordonare şi evaluare constantă a formelor de dezvoltare a conlucrării bilaterale în diverse domenii" şi că acesta include "posibilităţile de a stipula cooperarea pe plan economic şi sectorial în diferite domenii de interes comun cum ar fi energia, industria petrolieră, agricultura, domeniul IT".

El a adăugat şi că omologul său s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţara noastră la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Meleşcanu a menţionat şi educaţia printre sectoarele în care cele două ţări ar putea coopera, conform Agerpres.

Discuţiile cu omologul său au vizat, potrivit ministrului român, şi teme precum combaterea migraţiei ilegale, lupta împotriva terorismului şi "importanţa consolidării democraţiei şi statului de drept".

Shirley Ayorkor Botchwey a mărturisit că discuţia cu Teodor Meleşcanu a fost una "onestă, constructivă şi cordială". Ea a spus că volumul schimburilor România-Ghana este "nesemnificativ comparat cu volumul schimburilor dintre Ghana şi alte ţări" şi "nu reflectă oportunităţile ample ale relaţiilor bilaterale".

"Anticipăm că aceste discuţii vor revitaliza Camera de Comerţ Ghana-România, ce a fost lansată în 2012 (...), care a avut rolul de forum ce a conectat investitorii români şi ghanezi", a spus ministrul ghanez.

Totodată, ea a menţionat că această cooperare se poate extinde şi în domenii precum sportul. "Ghanezii sunt conştienţi de faptul că din România provin mari fotbalişti - Gheorghe Hagi, Gică Popescu şi Adrian Mutu, printre alţii", a detaliat aceasta.

De asemenea, Shirley Ayorkor Botchwey a menţionat şi posibilitatea unor schimburi la nivel de experţi în domeniul sanitar, al serviciilor de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.